23. Februara 2021.

BiH tapka u mjestu, gdje je zapelo sa vakcinacijom?

Big Portal

On je povodom tog pitanja uputio i pismo predsjedavajućem Savjetu ministara BiH Zoranu Tegeltiji, u kojem je naveo da ništa nije učinjeno za nabavku vakcina.

–Niste učinili ništa da se to promijeni, mada znate da je za direktnu nabavku neophodno izmjeniti Zakon o javnim nabavkama i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima. Taj posao se može završiti za jedan dan zasjedanja domova državnog Parlamenta, a Vašim saradnicima ne treba više od par sati da pripreme izmjene – rekao je Magazinović.

On je pozvao na hitno mijenjanje Zakona.

–Da ostavimo sada po strani da Vam nije baš juče javljeno ni za pandemiju ni za vakcine, molim Vas hitno mjenjajte zakone, pregovarajte sa proizvođačima, zaštitite budžetska sredstva, budite servis svim nivoima vlasti ili nam objasnite šta je Vaša agenda. Ovo što Vi (ne)činite je opasno po građane Bosne i Hercegovine. Nadam se da razumijete! Pred virusom smo svi isti – ne štite od virusa ni zatamnjena auta, ni obezbjeđenje, nego vakcine. Ljudi su ljuti, osjećaju se izdanim i zaboravljenim – naveo je Magazinović.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija se nije oglašavao u vezi pisma poslanika Magazinovića. Za sutra je najavljena 28. sjednica Savjeta ministara nakon koje se očekuje da će Tegeltija komentarisati i nabavku vakcina za Bosnu i Hercegovinu.

Ranije je Tegeltija najavio da se očekuje isporuka vakcina iz sistema “Kovaks”.

BiH bi tek narednog mjeseca trebala primiti određene doze vakcina preko ovog mehanizma.

Avganistan

I Avganistan je pretekao Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju vakcinacija. Naime, i ova zemlja je krenula u proces masovnog vakcinisanja stanovništva.

Inače, do sada je u svijetu dato više od 209 miliona vakcina u 92 države.

U prosjeku se u svijetu daje 6,24 miliona doza dnevno. U BiH još nije počela masovna vakcinacija, tako u Federaciju nije stigla nijedna vakcina, dok su u Republici Srpskoj vakcinisani pojedini zdravstveni radnici.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare