BiH otvara granice za turiste: Koje su zemlje u pitanju? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

BiH otvara granice za turiste: Koje su zemlje u pitanju?

Na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH u Sarajevu naći će se tačka dnevnog reda u vezi s otvaranjem granica za strane državljane iz Turske, SAD-a, Rusije i Kine, kojima je mjesecima zabranjen ulazak zbog pandemije korona virusa.

Na taj način biće ispoštovan zaključak Predsjedništva BiH o otvaranju granica za građane ovih zemalja, koji je zatražen na posljednjoj sjednici krajem prošle sedmice.

Ovu informaciju potvrdio je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH, koji je i uputio ovaj zahtjev. On je, kako je rekao, poslao dopunu dnevnog reda s ovom tačkom, uz sav propratni materijal. Indikativno je da je tek 31. avgusta odlučeno da se pošalje ovaj prijedlog iako je turistička sezona već skoro gotova.

Cikotić nam je rekao da je poslao ovaj prijedlog nakon urgencije koju je dobio od Predsjedništva BiH.

  • Moj je zahtjev da se granica otvori i mi smo već dali pozitivno mišljenje o tome. Ali, o tome se mora oglasiti i Savjet ministara – rekao je Cikotić, piše “Avaz”.

Jedan od prijedloga je da se otvori granica za sve strane državljane kojima nije potrebna viza za ulazak u zemlju, ali uz negativan test ne stariji od 48 sati.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da će odluka zavisiti isključivo od stava zdravstvene struke u BiH zbog pandemije, a ne od Predsjedništva ili Savjeta ministara. O svemu bi se danas trebali oglasiti i članovi Odbora za unutrašnju politiku pri Savjetu, koji će zauzeti svoj stav.

Za sada u BiH mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja, i to uz negativan PCR test. U BiH mogu ući i državljani Srbije te Crne Gore, bez testa.

(Agencije)

Danas objavljeno

Zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihtera kod obale Perua

M.

Policija radi na slučaju: Ukradeni novac i mobilni telefon iz teretnog vozila “mercedes”

M.

Temperatura danas i do 39 stepeni, na snazi upozorenje

M.

Ostavite komentar