Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za preduzetništvo i posao “Link” iz Mostara, kaže da je nedovoljan broj obrazovnih ustanova koje edukuju kuvare i konobare kad se to uporedi sa potražnjom za ovim zanimanjima.
– Stanje je danas tako da svaki iole kvalitetniji radnik iz segmenta ugostiteljstva i turizma odlazi na Jadran ili na kruzere. Vrlo brzo će doći vrijeme da u ovim branšama mi zapošljavamo ljude s Tajlanda ili Filipina kao i većina evropskih zemalja. Sigurno je da neće naš čovjek raditi ovdje za 700 KM, ako na Jadranu može zaraditi 1.500 evra – kaže Majić.
Navodi primjere osoba iz Hercegovine koje zimi idu raditi u Austriju, dobiju smještaj i hranu, a za vrhunskog konobara i platu od 2.000 evra. Vrhunski kuvar ima i 5.000 evra i u toj utakmici BiH gubi.
– Najgore od svega što to više nisu samo sezonski odlasci. Ovi koji odu u Austriju ili dalje, možda se jednom i vrate, ali već naredni put to je trajni odlazak i odlučuju nastaviti živjeti tamo gdje su našli posao – kaže Majić za Klix.
Dodaje kako su nevladine organizacije svojim pilot projektima s prekvalifikacijom radne snage pokazuju kako se problem može dijelimično prevazići.
– Mi možemo pokazati kako se može, ali ne i trajno rješavati problem. Kantonalno ministarstvo obrazovanja mora preduzeti korake da napravi alate za osposobljavanje ljudi koji nisu iz ove branše. Sad je kritično s ljudima preko 50 godina koji trajno ostaju bez posla, a imamo veliku potrebu za radnicima u ugostiteljstvu. Zašto srednje stručne škole to dvoje ne povežu i riješe problem, jer će ljudi te dobi radije ostati ovdje nego ići sezonski raditi u druge krajeve – kazao je Majić.
Problem kod nas je i organizacija kvalitetnih prekvalifikacija koje obično traju od tri od šest mjeseci. Nedostaje i kvalitetnih predavača jer i oni odlaze za boljim platama i sve su manje dostupni.
– Sve promjene i kad se dese dešavaju se presporo, a obrazovni programi naših institucija se usklađuju s njihovim kadrom, a ne tržišnim potrebama – dodao je Majić.
Sve se na kraju odražava i na kvalitet turističke ponude.
– Kod nas danas konobariše studentska populacija, gdje neko nakon par godina po kafićima misli da je postao konobar. Ti konobarima nedostaje mnogo od osnovnih vještina do pristupa gostu, a to se onda osjeti na usluzi -zaključio je Tomislav Majić.
Izvor: Klix
Foto: RAS/Srbija