6. Oktobra 2019.

BiH OSMA NA LISTI NAJJADNIJIH ZEMALJA: Glavni razlog visoka nezaposlenost

Big Portal

Na osnovu raznih ekonomskih pokazatelja, prije svega inflacije, kamatne stope banaka, nezaposlenosti i promjene BDP-a, Institut svake godine objavljuje svoj takozvani indeks jadnosti zemalja. Podatke koje koriste u Institutu, najčešće prikupljaju iz Svjetske banke i njemačke statističke kompanije Statista.

Na najnovijoj listi Venecuela se smatra ubjedljivo najjadnijom zemljom na svijetu, i to već četvrti put zaredom. Indeks jadnosti Venezuele dramatično je porastao u odnosu na 2018. godinu, na što su najviše uticale ekonomska i politička kriza.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, četiri miliona stanovnika Venezuele napustilo je zemlju od kada je počela ekonomska kriza 2014. godine. Nemiri u Venecueli dodatno su podstaknuti ubrzavanje hiperinflacije.

Venezuelu slijedi Argentina sa indeksom jadnosti od 105.6 te Iran koji je skočio na treću poziciju u odnosu na prošlu godinu kada je bio 11. po redu najjadnija zemlja svijeta.

Sudeći prema listi Instituta Kato, jadnije od BiH su Nigerija i Južna Afrika najviše zbog nezaposlenosti, te Brazil i Turska zbog porasta kamatnih stopa banaka.
BiH ima indeks jadnosti 38,2, a najveći krivac tome je visoka nezaposlenost. Prema ovoj listi, u zemljama regiona nešto je bolja situacija. Tako je Srbija na 32. poziciji, a Hrvatska na 51. poziciji.

Institut Kato ocjenjuje da je Tajland najmanje jadna zemlja na svijetu. Stopa nezaposlenosti u ovoj zemlji nevjerovatno je niska već godinama, a kreće se između 0,4 do 1,2 posto.

Druga najmanje jadna zemlja na svijetu je Mađarska u kojoj je zahvaljujući programu zapošljavanja premijera Viktora Orbana stopa nezaposlenosti pala sa 11,4 posto na 3,8 posto.

Izuzetno nizak stepen jadnosti imaju i Japan, Austrija, Kina, Švajcarska, Tajvan i Holandija zahvaljujući stabilnoj ekonomiji i visokom stepenu zaposlenosti, a kompletnu listu možete pogledati OVDJE.

Za izračunavanje svakog rezultata indeksa jadnosti koristi se jednostavna formula – rast BDP-a po stanovniku oduzima se od zbira nezaposlenosti, inflacije i bankarskih stopa kreditiranja.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare