15. Augusta 2021.

BiH očekuju sve duži periodi suše i sve češće poplave

Big Portal

Krajinović je podsjetio da je BiH i ove godine iskusila ekstremne pojave, a rani proljetni mrazevi, pet ovogodišnjih toplotnih valova, bujične poplave uslijed ekstremnih padavina koje su praćene olujnim vjetrovima i gradom samo su od nekih njih.

-Sva tri nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama BiH, ali i svih šest izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) upozoravaju da nas u budućnosti očekuje sve veći broj nepogoda koje se vežu za naše područje uz još jedan problem, a to je povećanje njihovog intenziteta. Ove činjenice moraju zabrinuti sve građane BiH- izjavio je Krajinović za Anadoliju.

Dodao je da ono što se radilo proteklih stotinjak godina u smislu emisije stakleničkih gasova u atmosferu „dolazi na naplatu danas u vidi problema meteorološke prirode.“

-Već kada smo postali svjesni ovih problema moramo poduzeti mjere kako bi generacije koje dolaze imale šansu da uživaju u sigurnom društvu otpornom na prirodne nepogode – poručio je Krajinović.

Najnovije istraživaje IPCC pokazalo je da se Zemlja suočava s velikim problemima. Navodi se da će temperatura vjerovatno porasti za više od 1,5 stepeni Celzijusovih u narednih 15 godina, što je više od prihvatljivog.

Mnoge zemlje osjećaju posljedice klimatskih promjena, a najaktuelniji su masivni požari u Turskoj i Grčkoj. Klimatolozi predviđaju da bi za 80-ak godina globalno zagrijavanje moglo dovesti do toga da temperature u Turskoj skoče i do drastičnih 6,5 stepeni.

Na pitanje da li je takav scenario moguć i u BiH, Krajinović kaže da su odstupanja prosječnih godišnjih temperatura vazduha u BiH od 50-ih godina prošlog vijeka kontinuirano pozitivna, a u posljednjih 20 godina to odstupanje još je izraženije i kreće se od 0,7 do 1,1 stepen Celzijusov.

-Odstupanje na meteorološkoj stanici Bjelašnica, koja se nalazi na vrhu istoimene planine na 2.067 metara nadmorske visine, što je čini idealnom za analizu kada su u pitanju promjene u klimatskom sistemu, iznose oko jedan stepen Celzijusov. Ovaj podatak ukazuje da temperatura raste i mimo urbanih centara, odnosno predjela sa toplotnim efektom gradske sredine – navodi sarajevski meteorolog.

Ističe da se najznačajnija promjena uočava kod broja hladnih i toplih dana – u centralnim planinskim područjima broj hladnih dana smanjen je za četiri dana na 10 godina, dok je na jugu smanjenje nešto manje i kreće se dva dana na 10 godina.

Krajinović podsjeća da treći Nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama BiH iz 2017. godine pokazuje da će do kraja 21. vijeka temperatura vazhuha kontinuirano rasti.

Objašnjava da prema jednom od tri razmatrana scenarija (RCP8.5), a koji je najvjerovatniji, temperatura će do 2040. godine porasti za 1,6 do dva stepena, da bi u periodu između 2071. i 2100. godine ovaj obim mogao iznositi od 5,4 do 5,6 stepeni.

Promjenama uslijed pretjerane emisije stakleničkih gasova u atmosferu podložan je i padavinski režim, ističe Krajinović, koji dodaje da su promjene godišnjih količina padavina manje evidentne i na prvi pogled nisu problematične ukoliko se posmatraju analize godišnjih količina padavina.

-Međutim, posmatramo li promjene na sezonskom nivou, jasno se vidi da se poremetio normalan raspored padavina što osjetimo u učestalim pojavama suša, ali i poplava. Ono što se drastično promijenilo jeste da se broj dana sa padavinama smanjuje, ali isto tako broj dana sa intenzivnim padavinama je veći, pa su i rizici od bujičnih poplava i suša drastično porasli – ističe Krajinović.

Dodaje da će se prema scenariju RCP8.5 problemi vezani za padavine u budućnosti povećati, te da se mogu očekivati drastične promjene u padavinskom režimu posebno tokom ljeta i manje padavine čak za 40 odsto.

-Ovo što je trenutno ekstremno postaće uobičajeno do kraja 21. vijeka. Kao posljedica gore navedenog,BiH prijete sve veći rizici u vidu češćih i dužih sušnih perioda, ali i povećanog broja poplava. Svjedoci smo da od 2000. godine do 2021. godine svaka ima neki ekstrem koji se negativno odrazio na naše društvo, a scenariji ukazuju da se ovaj trend nastavlja i ubrzava – upozorava Krajinović.

(Anadolija)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare