12. Novembra 2020.

BiH naručila 1.232.000 doza potencijalne vakcine protiv koronavirusa

Big Portal

To je potvrđeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH na čelu s ministricom Ankicom Gudeljević.

Kako se navodi, Ministarstvo civilnih poslova, u skladu sa zakonom definiranim nadležnostima, realizira nabavku zdravstvenih protivmjera i vakcina.

  • S tim u vezi potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za cjepiva o nabavci cjepiva za stanovnike BiH. Temeljem istog principa potpisan je i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera – saopćeno je.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi s nabavkom vakcina putem mehanizma za globalni pristup vakcini za sprječavanje Covid-19 i zajedničke javne nabavke medicinskih protivmjera.

Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za cjepiva ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv Covid– 19.

  • Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavku vakcine kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI – saopćeno je.

Napominju da se u okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabavke lijeka “Remdesivir”.

  • Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih tjednih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka “Remdesivir” – navode iz Ministarstva.

Apeliraju na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da će se tako zaustaviti širenje virusa.

  • Podjednako apeliramo na strpljenje za nabavku vakcina potcrtavajući da je Ministarstvo civilnih poslova glede ove nabavke učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze Covid – 19 – saopćili su iz Ministarstva.

DNEVNI AVAZ

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare