17. Marta 2020.

“BiH kao članica MMF-a ima na raspolaganju 165 miliona evra”

Big Portal

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima podrške Bosni i Hercegovini u finansiranju posljedica prouzrokovanih virusom korona, naveli su iz Savjeta ministara BiH.

Džuel je upoznao Tegeltiju da je MMF, zbog proglašenja globalne pandemije virusa korona, za sve zemlje članice stavio na raspolaganje iznos od 50 milijardi dolara sredstava putem posebne kreditne linije koja se odobrava u slučajevima vanrednih ili posebnih okolnosti, a kakve su trenutno proglašene u BiH.

U skladu sa tim, zemljama članicama MMF-a u vanrednim ili posebnim situacijama odobravaju se sredstva do iznosa 50 odsto od uplaćene kvote, prema čemu bi BiH na raspolaganje bilo stavljeno oko 165 miliona evra.

S obzirom da se radi o posebnoj kreditnoj liniji, u ovim slučajevima primjenjuje se ubrzana procedura realizacije pomenutog aranžmana, te se očekuje da nakon završetka svih procedura sredstva odobrena BiH mogu biti operativna u maju.

Tegeltija se ovom prilikom zahvalio Džuelu na brzom odgovoru MMF-a u vezi krizne situacije u BiH i informisao ga da se odobrena sredstva planiraju upotrijebiti za potrebe finansiranja troškova u zdravstvenom sistemu, kao i za direktnu podršku privredi u BiH, te iskazao spremnost da se sa MMF-om otpočnu razgovori oko novog aranžmana za BiH, zaključili su iz Savjeta ministara.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare