BiH je postala 'hot spot' mjesto za migrante u Evropi - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

BiH je postala ‘hot spot’ mjesto za migrante u Evropi

Na današnjoj sjednici Savjetu ministara BiH zaključeno je da će se sačekati sa odlukom o otvaranju granica. Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Mektić optužio je vladajuću strukturu u BiH da su povećali broj ilegalnih migranata u zemlji koji se sada kreće od 10 do 12 hiljada.

Tvrdi da, za vrijeme njegovog mandata ministra bezbjednosti, ta cifra nije bila veća od 4 hiljade.

„Sadašnja vlast i Milorad Dodik, iako su me prethodno na sve moguće načine omaložavali i o našoj migrantskoj politici, a sada je BiH postala hot spot za migrante na ovom prostoru Evrope” , kaže Mektić.

Mektić kaže da je trenutni Savjet ministara BiH, u kome je SNSD dio lanca, napravio prihvatni centar za migrante u selu Lipe u Bosanskom Petrovcu, mjestu gdje su se Srbi počeli masovno vraćati, i time prihvatili ono što je on odbijao godinama.

„Na to je pristao SNSD i Milorad Dodik, iako su ranije žestoko napadali bilo kakvu priču o pravljenju migrantskog centra u selu Lipe. To je najjači potez sadašnje vlasti predvođene Miloradom Dodikom i Zoran Tegeltijom, jer je on ispred SNSD-a”, poručuje Dragan Mektić.

Dragan Mektić objašnjava da je priča o odluci Predsjedništva BiH da odbije prijedloge Fahrudina Radončića za rješavanje migranstke krize kroz njihovo protjerivanje klasični medijski spin.

„Zakon o kretanju i boravku stranaca stranaca u BiH kaže da se svaki ilegalni migrant treba vratiti sa teritorije bIh, i nema tu šta da Predsjedništvo daje saglasnost”, kategoričan je bivši ministar beubjednosti BiH.

Bivši ministar bezbjednosti kaže da trenutna vladajuća garnitura nema rješenje za migrantsku krizu, te da je međuagencijska saradnja loša.

„Evo vidite šta rade agencije. Jedni drugima ubacujemo migrante, vozaju se po Bosni i Hercegovini, i samo gledaju ko će kome utrpati. Je li to politika sadašnje vlasti”, pita Mektić.

Predsjedništvo BiH je preuzelo na sebe odgovornost za rješavanje migrantske krize, što je nezakonito, tvrdi Mektić, a prva katastrofalna odluka je prihvatanje migranata u BiH iz svih zemalja okruženja, a da im prethodno nisu obezbijeđeni uslovi za readmisiju po kojoj se migranti mogu vraćati u zemlju iz koje potiču, poručuje bivši ministar bezbjednosti.

BN TV

Danas objavljeno

Majka bacila dvoje djece kroz prozor; “Umorna od toga što je sama”

M.

Fon der Lajen poručila: Cilj EU do kraja 2021. izvesti 700 miliona doza vakcina protiv korone

M.

Tragedija: Utopilo se dvoje djece kod Lovćenca

M.

Ostavite komentar