“BIH JE MJESTO U NATO” Ministarka odbrane Marina Pendeš komentariše ANP - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“BIH JE MJESTO U NATO” Ministarka odbrane Marina Pendeš komentariše ANP

Ministarka obrane BiH Marina Pendeš poručila je da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU i NATO, jer ova zemlja ne “može imati tri budućnosti”.

– Članstvo u važnim i velikim organizacijama može BiH donijeti samo bolje sutra, i usprkos unutrašnjem neslaganju na temu razvoja i integracija trebamo svi zajedno razmisliti o tome gdje i kako ovu zemlju vidimo u budućnosti – istakla je Pendeševa.

Ona dodaje da cilj BiH, kada govorimo o budućnosti, treba biti jasan, a to je put u EU i NATO. Pendeševa ističe da se integracijski proces višestruko puta pokazao ključnim za poticanje reformi koje su Bosni i Hercegovini prijeko potrebne.

– Na nama je hoćemo li to, kroz politički dijalog i izbor, znati iskoristiti za podsticaj bezbjednosti, društveno-ekonomskog razvoja i stabilnosti – navela je Pendeševa

Komentarišući slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Pendeševa je kazala da BiH mora napraviti izbor, a to je izvršiti preuzete obaveze ili gubiti međunarodni uticaj.

Ne smijemo dopustiti, kako ističe Pendeševa, da se ispunjavanje tehničkog pitanja kao što je ANP tretira kao platforma za nove unutrašnje nesuglasice.
Povlačenje iz okvira za koordinirano strateško djelovanje, tvrdi Pendeševa, nanijelo bi povrede ugledu BiH i zaledilo odnose s važnom vojno-političkom organizacijom.

– Preuzeli smo svi državne obaveze i od nas se traži izvršavanje. Neizvršavanje obaveza na NATO putu uticaće na percepciju naše političke ozbiljnosti i u evropskim integracijama – istakla je Pendeševa.

Pozdravljajući potpisivanje principa za formiranje vlasti na nivou BiH, ministarka ističe da navedeni iskorak demonstrira opredijeljenost BiH za unapređenje odnosa s NATO savezom.

– Tačka 3. Principa rješava pitanje NATO i predstavlja izuzetno značajan i bitan pomak u realizaciji odnosa i ujedinjenja stavova u području međunarodnih integracija – ističe ona.

Pendeševa navodi kako se mora jasno istaći da bilo kakvo napredovanje na putu EU i NATO integracija ne ugrožava nacionalne interese i državni suverenitet, već doprinosi viziji savremene, otvorene i izgrađene BiH.

– Evropske i evroatlantske integracije kompatibilni su procesi, koji će doprinijeti zamahu novog, održivog i dugoročnog uspjeha BiH. Odbacivanje prilike za strateške korake vode prema svojevrsnoj izolaciji BiH u srcu evropskog kontinenta – zaključila je ona.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Zeman: Priznanje nezavisnosti Kosova je greška

M.

Astra Zeneka dozvoljena svim starosnim grupama u Njemačkoj

M.

SAD: Pucnjava u srednjoj školi, ranjene tri osobe

M.

Ostavite komentar