BiH IMA PROBLEM SA DEBLJINOM: Više od polovine građana je gojazno, jedu i PET KRIŠKI HLJEBA dnevno - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

BiH IMA PROBLEM SA DEBLJINOM: Više od polovine građana je gojazno, jedu i PET KRIŠKI HLJEBA dnevno

Prema broju gojaznih ljudi, Bosna i Hercegovine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zauzima drugo mjesto u Evropi i šesto na svijetu.

U godišnjem izvještaju ova organizacija navodi da prosječan građanin BiH pojede pet kriški hljeba dnevno. Čak 60 odsto građana ima povećan indeks tjelesne težine, a čak 20,22 odsto djece u BiH ima problem s debljinom.

Amela Ivković-O’Rajli (O’Reilly), članica udruženja nutricionista Irske i Velike Britanije, upozorava da BiH ima čak 62,9 odsto debelih stanovnika.

– Svako četvrto dijete pati od prekomjerne težine. Mršavljenje je težak proces i većina dijeta ne funkcioniše, a neke mogu i narušiti zdravlje. Ako prijeđe u naviku, pogrešna dijeta može da poveća rizik od dobijanja raka, dijabetesa, srčanih bolesti – kaže Ivković-O’Rajli.

U izvještaju WHO navodi se da dvije trećine stanovnika ima problem s viškom kilograma. Skoro 15 odsto stanovnika svakodnevno konzumira keks, kolač ili neke druge slatkiše.
U posljednjih 20 godina učestalost pretilnosti u razvijenom svijetu se utrostručila, a BiH, nažalost, prati taj trend. Posljednja istraživanja UNICEF ukazala su na lošu i neadekvatnu ishranu najmlađih u BiH.

Loša ishrana
Podaci UNICEF BiH iz 2011. godine pokazuju, naime, da zbog loše ishrane skoro tri odsto mališana nije dovoljno fizički razvijeno te da svako četvrto dijete pati od prekomjerne težine.

Istraživanja su pokazala i da mnoga djeca imaju smanjen nivo željeza u krvi, što utiče na koncentraciju i pamćenje.

Nitricionisti upozoravaju da će mišićna masa, ukoliko se ne unosi dovoljno proteina, vitamina i minerala koji su potrebni organizmu, ustupiti mjesto salu.

(Avaz)

Danas objavljeno

Stiže toplotni talas

M.

Bajden: Posljednja stvar koju Putin sada želi je novi hladni rat

M.

Nastavljena hapšenja u slučaju Memić: Priveden policajac, drugi pod nadzorom

M.

Ostavite komentar