BiH i dalje ostaje na slovenačkoj “crvenoj listi” - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

BiH i dalje ostaje na slovenačkoj “crvenoj listi”

Slovenija za sada neće staviti Hrvatsku na “crvenu listu” država za koje je obavezan karantin, izjavio je danas slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar.

On je na konferenciji za novinare rekao da za sada nema nikakve inicijative da se Hrvatska proglasi crvenom zonom.

Odluke o stavljanju država na crvenu listu ne donose se tako brzo i epidemiolozi koji prate stanje u susjednim državama žele da se takve odluke donose usaglašeno i da se reaguje zajednički, napomenuo je ministar.

Prema njegovim riječima za Hrvatsku je dobro što je donijela nove mjere za obuzdavanje širenja korona virusa i zaoštrila režim ulaska iz Srbije, BiH i Crne Gore, tri zemlje koje su na slovenačkoj “crvenoj listi”, prenosi Hina.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, Slovenija u posljednjih 14 dana ima 12 novih zaraženih na 100.000 stanovnika, a Hrvatska duplo više, pa su po važećim kriterijumima obje države u “žutoj” epidemiološkoj međuzoni.

Ipak, Gantar podsjeća da se za određivanje bezbjednosti destinacija, uz broj zaraženih, u zadnje dvije nedjelje koriste dodatna mjerila, poput blizine države, odnosno gleda se da li se radi o susjednoj zemlji sa velikom međusobnom frekvencijom putnika ili geografski udaljenoj državi iz koje je rizik uvoza virusa daleko manji.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar