BIH GUBI SVE VIŠE STANOVNIŠTVA: Porodice kupuju karte u jednom smjeru - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

BIH GUBI SVE VIŠE STANOVNIŠTVA: Porodice kupuju karte u jednom smjeru

Republika Srpska će do 2022. godine imati oko 35. 000 manje stanovnika do 15 godina, prije svega zbog negativnog prirodnog priraštaja i migracija.

Republika Srpska će do 2022. godine imati oko 35. 000 manje stanovnika do 15 godina, prije svega zbog negativnog prirodnog priraštaja i migracija. To će uticati na smanjenje radne snage i lјudskog kapitala u zemlјi. Prema nekim procjenama, BiH je godišnje u prosjeku napuštalo najmanje 50. 000 građana. Odlazak kompletnih porodica sa kartom u jednom smjeru je učestao, a u prilog tome idu i sve češći oglasi o prodaji nekretnina u BiH zbog jednog razloga – odlaska iz zemlje.

Priče o odlasku stanovništva iz Bosne i Hercegovine šalju svaki put novu i drugačiju sliku o situaciji u ovoj zemlji. Do prije nekoliko godina, učestalost odlazaka se uglavnom završavala povratkom u rodni kraj kada dođu dani penzije. Sve se obrnulo, pa se sada sve češće kompletne porodice odlučuju na odlazak, ali sa kartom u jednom smjeru. U prilog tome govori i masovnost oglasa o prodaji nekretnina. Prodaje kuća, vikendica, stanova i automobila su učestale, a kao glavni razlog se navodi odlazak u inostanstvo. Slovenija je čest izbor za odlazak iz zemlje, a redovi pred slovenačkom ambasadom u Banjuluci su sve duži.

Demografi kažu da se seosko stanovništvo odavno iselilo, pa su glavni učesnici spoljnih migracija iz urbanih područja.

Sa Katedre za društvenu geografiju i demografiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, poručuju da je najveći problem nepostojanje jedinstvenog registra stanovništva. Kada je riječ o Republici Srpskoj, odlazak stanovništva je znatno poremetio zvanične brojke, poručuje profesor Draško Marinković.

BiH bi, pod pretpostavkom da aktuelni trend rasta migracija bude nastavljen, u naredne tri godine moglo da napusti oko 210.000 ljudi. To je navedeno u dokumentu Analiza i projekcije tržišta rada u Republike Srpske 2019-2022, koji je uradila Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada. BiH je samo od početka ove godine napustilo čak 30.000 građana, a riječ je, mahom, o mlađim ljudima.

BN TV

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

2 0 komentara

cccccuuuu 16 Jula, 2019 at 2:28 am

Mirko sarovic je obezbedio da bih izvozi kudus kinezima. Niko je treba I i vani samo svi da sadimo kupus , mores mislim sta kupusa kinezi mogu da pojedu. Bitce posla za sve bosance dovijeka.

Odgovori
Maja 16 Jula, 2019 at 7:43 am

Idite sto dalje od ove proklete avlije.

Odgovori

Ostavite komentar