BiH će zatražiti od SAD-a informacije o korupciji Nikole Špirića - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

BiH će zatražiti od SAD-a informacije o korupciji Nikole Špirića

Zastupnički dom Parlamenta BiH danas je usvojio inicijativu da se od Sjedinjenih Američkih Država zatraže informacije o navodnoj korupciji u koju je bio uključen dugogodišnji funkcioner, član SNSD-a Nikola Špirić.

Kako smo ranije pisali, Špirić je godinama na američkoj crnoj listi zbog korupcije, a BiH još uvijek ne zna zbog čega, što ovom političaru ostavlja mogućnost da nesmetano obavlja državne poslove u Parlamentu BiH.

Inicijativom se Ministarstvu pravde i Ministarstvu vanjskih poslova BiH nalaže da u roku od deset dana otpočnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa SAD-a o tome da je trenutni predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju.

Podnosioci inicijative su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut te Aida Baručija (Nezavisni blok).

U obrazloženju inicijative, koja je podnesena još u septembru prošle godine, ističu se navodi Ambasade SAD-a, odnosno njen odgovor na medijske upite povodom imenovanja Špirića za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Tom prilikom je istaknuto da SAD posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031 (c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice stave na crnu listu”, saopćeno je tada u odgovoru Ambasade SAD-a, citirano je u Inicijativi.

Klix.ba

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar