11. Aprila 2022.

Biciklističke staze pretvorili u parking

Big Portal

Rekao je ovo Igor Uletilović, asistent na programu “Transport” u Centru za životnu sredinu, za “Nezavisne”, dodavši da se radi o glavnoj saobraćajnici Lauša – Karađorđevoj ulici.

“Zbog velikog broja parkiranih vozila, kako na biciklističkim, tako dijelom i na pješačkim trakama, ovaj prostor je skoro u potpunosti izgubio planiranu funkciju i sada je više u funkciji parking-prostora”, kazao je Uletilović.

Pored biciklista, i pješacima je narušena bezbjednost, a razlog leži dobrim dijelom i u neadekvatno postavljenom znaku vertikalne signalizacije u ovoj ulici.

“Iako je znak podignut sa visine od 180 centimetara na visinu od 220 centimetara, s obzirom na to da pješaci sada prolaze ispod njegove konstrukcije, on i dalje predstavlja opasnost po njihovu bezbjednost”, objasnio je Uletilović.

Na pitanje kako riješiti ovaj problem pretvaranja biciklističkih traka u parking-zone, Uletilović je istakao da je rješenje zapravo vrlo jednostavno.

“Neophodno je kažnjavanje, pa i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila i vraćanje prostora u funkciju za koju je i namijenjen”, smatra Uletilović.

Da je potrebna veća kontrola i kažnjavanje, potvrdio je i Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske.

“Potrebna je veća kontrola ‘Pauk’ službe, a naročito u kritičnim satima, kada se djeca vraćaju kući iz škole”, kazao je Jaćimović za “Nezavisne”.

Pojačane aktivnosti Komunalne policije i “Pauk” službe mogu se očekivati već ove sedmice, najavili su iz Gradske uprave.

S tim u vezi uputili su apel vozačima da poštuju pravila parkiranja.

“Vozači su obavezni da poštuju pravila parkiranja te da svoja vozila parkiraju na uređenim parkiralištima, a pješačke i biciklističke staze ostave slobodnim”, naglasili su iz Gradske uprave.

Kako je rekla Nataša R., mještanka Lauša, parkiranje automobila u Karađorđevoj ulici je dugogodišnji problem ovog naselja, s tim da je, kako kaže, situacija sve gora.

“Volim da vozim bicikl, iako na Laušu zaista imamo biciklističku traku, bicikl je nemoguće voziti, jer su automobili parkirani na dijelu trotoara predviđenom za pješake, ali i za bicikliste”, rekla je ova mještanka.

Dodala je da zbog toga često mora sići sa bicikla i gurati ga ili voziti ulicom, što smatra krajnje nesigurnim.

“Ugrožava se i sigurnost majki sa bebama, jer se one sa djetetom u kolicima zbog nesavjesnih vozača moraju kretati po ulici”, kazala je Nataša R.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare