"Biće uvedene mjere protiv Beograda" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Biće uvedene mjere protiv Beograda”

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je danas da će Beogradu biti uvedene mere reciprociteta.

On je obrazložio da se takve mere uvode umesto ukidanja takse, jer “želi da Kosovo deluje kao nezavisna država, što i jeste”.

“Reciprocitet će se dogoditi, jer smo odlučili da delujemo kao nezavisna država. Baš kao što jesmo. Reciprocitet je pokazatelj jednakosti, a ne kontramera. Moramo da pomognemo lokalnim preduzećima kako bismo povećali zaposlenost i razvoj”, rekao je Kurti, prenela je prištinska Koha.

“Izuzetno sam poštovao premijera Ramuša Haradinaja. Međutim, lagao je ‘svinjski'”
On je govorio na skupu u organizaciji kosovske privredne komore da bi trebalo ukloniti sve trgovinske barijere sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

“Ekonomija i pravda, rad i dobrobit biće naše teme. Ostale teme će takođe dobiti pažnju, ali ne u potpunosti. Suverenitet i nezavisnost imaju smisla samo kada ih sprovodimo. Želeli bismo da imamo više interakcije sa Albanijom. Prepreke sa Albanijom prevazilaze naše razlike. Postoje brojne anomalije u našim odnosima. Sa Severnom Makedonijom takođe imamo prepreke”, rekao je Kurti.

Dodao je da Priština ima negativan trgovinski bilans sa svim zemljama CEFTA.

Kurti je rekao i da su za razliku od nekih poslanika građani shvatili šta je reciprocitet.

Nije slučajno, kazao je, to što je odlučio da govori o trgovinskim barijerama i ekonomiji, jer će to biti prioriteti njegove vlade.

„Ostale teme će privući pažnju, ali nikad svu pažnju. Kosovo je suverena i nezavisna zemlja, ali suverenitet i nezavisnost imaju smisla kada imamo stanovništvo koje ne uživa u njima. Želeli bismo da koordiniramo s Albanijom tako da su naše razlike u ekonomiji i politici manje od onih jezičkih”, rekao je Kurti, preneo je prištinski Zeri.

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar