Bibilov raspisao referendum o ulasku Južne Osetije u sastav Rusije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bibilov raspisao referendum o ulasku Južne Osetije u sastav Rusije

Predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov raspisao je za 17. jul referendum o pripajanju Rusiji, preneo je “Tas”.

Pitanje na referendumu glasi: “Da li podržavate ujedinjenje Južne Osetije i Rusije?”.

Kako je precizirano, Anatolij Bibilov je potpisao ukaz o raspisivanju referenduma rukovodeći se istorijskom željom naroda Južne Osetije da se ujedini sa Rusijom i u skladu sa članom 50 Ustava Južne Osetije.

U skladu sa članom 50 Ustava Južne Osetije odlučio sam da raspišem referendum o ujedinjenju sa Rusijom, koji će biti održan 17. jula, navodi se u odluci objavljenoj na zvaničnom sajtu Bibilova.

“U principu, u Ustavu Republike Južne Osetije sve piše vrlo jasno. Naravno, treba da tražimo mišljenje naroda, odnosno da se postaramo da narod izrazi svoj stav prema ulasku u sastav Rusije”, rekao je Bibilov.

Prethodno je Vrhovni sud Južne Osetije dao pozitivno mišljenje o raspisivanju referenduma.

Vrhovni sud je danas održao sednicu na kojoj je jednoglasno podržano raspisivanje referenduma i odluka je prosleđene predsedniku, koji ju je potpisao, potvrđeno je Tasu u kabinetu Bibilova.

Bibilov je 30. marta rekao da će Južna Osetija preduzeti zakonske korake u cilju pripajanja Rusiji, a nešto kasnije je predsednik parlamenta Alan Tadajev najavio raspisivanje referenduma.

Alan Gaglojev, koji je nedavno pobedio na predsedničkim izborima u Južnoj Osetiji, ali još nije preuzeo dužnost, pre nekoliko dana je rekao u intervjuu Tasu da će referendum o pripajanju Rusiji biti održan kada iz Moskve kažu da je vreme za to.

Danas objavljeno

Lavrov: Ispunićemo obaveze u vezi sa izvozom hrane

M.

Jako nevrijeme pogodilo sjeverozapad BiH

M.

Neće s Petkovim – zbog Rusa?

M.

Ostavite komentar