12. Jula 2022.

Bi-Bi-Si: Operativci SAS-a ubijali pritvorenike u Avganistanu

Big Portal

Prema novim vojnim izvještajima do kojih je došao britanski medijski servis, moguće je da je jedna jedinica ubila 54 osobe tokom šestomjesečne ture.

Bi-Bi-Si je pronašao dokaze koji ukazuju da je bivši šef specijalnih snaga propustio da dostavi dokaze u okviru istrage o ubistvima.

Ministarstvo odbrane saopštilio je ranije da su britanske trupe u Avganistanu služile “hrabro i profesionalno”.

U medijskom izvještaju se navodi da je general Mark Karleton Smit, bivši šef SAS-a, informisan o navodnim nezakonitim ubistvima, ali da nije prenio dokaze vojnoj policiji, čak i nakon što je ta služba pokrenula istragu o jednoj jedinici SAS-a.

General Karleton Smit, koji je postao komandant britanske armije prije povlačenja prošlog mjeseca, odbio je da komentariše ove navode.

Novinari Bi-Bi-Sijeve “Panorame” analizirali su stotine stranica o operacijama SAS-a, uključujući izvještaje koji pokrivaju više od deset racija u Helmandu 2010 i 2011. godine, koje su provođene prema pravilu “ubij ili zarobi”.

Pojedinci koji su služili u jedinici SAS-a u toj rotaciji rekli su Bi-Bi-Siju da su bili svjedoci ubijanjima nenaoružanih ljudi koja su vršili pripadnici ove jedinice u noćnim racijama.

SRNA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare