8. Augusta 2020.

“Bh. Alkatraz” tek obučava radnike, robijaši stižu u oktobru

Big Portal

“Očekuje se da bi polovinom oktobra 2020. godine trebalo da počne premještanje u Zavod zatvorenika i pritvorenika koji izvršavaju kaznene sankcije u entitetskim zavodima, a koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine”, rekli su nam iz Ministarstva pravde BiH.

Kako dodaju, premještanje zatvorenika i pritvorenika biće sprovedeno u skladu s planom Zavoda te materijalno-finansijskim sredstvima stavljenim na raspolaganje Zavodu.

Nakon što je završeno kadrovsko popunjavanje planiranih radnih mjesta, ovaj zatvor zvanično je nedavno počeo s radom.

“Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera je najsigurnija zatvorska ustanova u regiji, u kojem će kaznu služiti najteži prestupnici u svim oblicima kriminala”, istakli su iz Ministarstva pravde BiH u izjavi za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, Josip Grubeša, ministar pravde BiH, i Johan Zatler, šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije, 22. jula su presjekli svečanu vrpcu i zvanično otvorili ovaj zatvor.

Kako je prilikom otvaranja rečeno, dinamika premještanja u Zavod zatvorenika i pritvorenika koji izvršavaju krivične sankcije u entitetskim zavodima vršiće se sukcesivno, kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima da se adaptiraju na novi zatvor.

U pitanju je građevina koja se prostire na 24.000 kvadratnih metara, kapaciteta 350 ćelija za zatvorena i pritvorena lica.

Objekat je, kako uvjeravaju nadležni, opremljen u potpunosti prema evropskim standardima, te je ugrađena visokosofisticirana oprema koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena sigurnosti.

Kamen temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006. godine. Ozbiljniji radovi na izgradnji zatvora počeli su tek 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca, ali posao nije završen do kraja 2016.

Po sistematizaciji, sudeći prema podacima koji su ranije objavljeni, u zatvoru će biti zaposleno oko 280 radnika. Svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, kako se navodi, površine je 12 metara kvadratnih.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare