Bezos odredio datum za putovanje u svemir - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Bezos odredio datum za putovanje u svemir

Osnivač Amazona Džef Bezos spreman je poslati ljude na putovanje u svemir.

Bezosova kompanija Blue Origin je saopćila da će pomoću rakete New Shepard i svoje kapsule 20. jula poslati posadu u svemir. Među putnicima će vjerovatno biti uposlenici kompanije, ali je jedno mjesto razervisano za pobjednika online aukcije.

Letovi rakete New Shepard su osmišljeni kako bi putnici mogli obaviti linijsko putovanje gore – dolje i kratko biti na visini iznad 100 kilometara. To je takozvana Karman Line linija.

Bezos odredio datum za putovanje u svemir

“Samo 569 ljudi je dosad prešlo Karman Line liniju, a s našom raketom New Shepard ćemo to promijeniti dramatično”, rekla je direktorica Blue Origina Arijen Kornel.

Da li će Bezos biti među putnicima, nije željela potvrditi, no to bi se moglo dogoditi.

Američki biznismen Elon Mask također planira tokom jeseni lansirati svoj SpaceX Dragonship s potpuno civilnom posadom, a kapsula će ostati u svemiru nekoliko dana, prenosi klix.ba.

Raketa New Shepard je visoka 18 i široka četiri metra te se može ponovo korititi za vertikalna polijetanja i slijetanja.

Blue Origin očekuje da će u budućnosti po sjedištu zarađivati 200.000 dolara, a možda i više barem u početku letova u svemir.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Razvodi se glumac Šon pen, nakon godinu dana braka

Zeljka

Najpoznatija ruska manekenka opet u toplesu

Zeljka

Kontrolisala me čitavog života: Madonina ćerka iskreno govorila o majci

Zeljka

Ostavite komentar