Bezos na razgovoru za posao pita samo dva pitanja: Bivša asistentkinja otkrila detalje - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Bezos na razgovoru za posao pita samo dva pitanja: Bivša asistentkinja otkrila detalje

En Hajat se prijavila za posao asistenta Džefu Bezosu u Amazonu 2002. i dobila tu poziciju. Napisala je članak za CNBC u kojem je objasnila kako je dobila posao. Ona je podsetila da su dva pitanja koja joj je Bezos postavio bila ključna.

Nije imala veze u firmi, ali nije imala iskustva

Ona napominje da nije imala veze u kompaniji niti prethodno iskustvo na sličnoj poziciji. Ona je prvo poslala svoju biografiju i bila je iznenađena kada je pozvana na dalje razmatranje za poziciju za koju se prijavila. Poslednji korak bio je razgovor sa Bezosom. Čim je ušla u sobu, najavio je da će postaviti samo dva pitanja.

Prvo joj je rekao: “Želim da proceniš koliko staklenih površina ima u Sijetlu”.

Hajat kaže da nije očekivala ovakav zadatak, ali je znala da Bezos traži sistematski pristup tom pitanju. Procenjivala je broj stanovnika grada, zatim izračunavala broj prozora na njihovim kućama, automobilima i slično. Bezos je sve zapisao na tabli. Računanje je trajalo desetak minuta, a na kraju se procena otprilike poklopila sa realnošću.

Drugo pitanje je bilo: “Koji su vaši ciljevi u karijeri?” Hajat je odgovorila da želi da uči od ambicioznih i strastvenih zaposlenih u Amazonu.

“Objasnila sam da nemam pojma kako da budem asistent, ali da znam koliko je važno stalno biti van zone komfora”, napisala je Hajat.

Dao joj posao na licu mesta

Bezos joj je odmah dao posao na licu mesta i ona je, kaže Hajat, imala njemu najbliži sto u celoj firmi.

Kaže da joj je danas jasno zašto joj je postavio samo ova dva pitanja. Hteo je da testira, kaže Hajat, da li ima hrabrosti i motivacije da bude u pokretu sa njegovim tempom.

“Ključ za Bezosov i rani uspeh Amazona bila je ta nemilosrdna potraga za neobičnim”, kaže Hajat, koja je radila kao Bezosov asistent od 2002. do 2005. godine. Kasnije je radila za izvršnog direktora Gugla Erika Šmita, a sada vodi sopstvenu konsultantsku firmu za savetovanje vrhunskih šefova i startap kompanija iz Silicijumske doline.

Jedna osobina koju Bezos smatra ključnom za uspeh

Inače, Bezos je svojevremeno otkrio koju osobinu smatra ključnom za uspeh.

“Naučio sam da biti inventivan i pionir na svom području uključuje i spremnost na to da dugo budete neshvaćeni. Na samom početku, kad smo uveli recenzije korisnika, neko mi je rekao da ne razumem kako treba da se vodi posao. Rekao mi je da zarada dolazi od prodaje stvari pa nema smisla da dopuštam negativne komentare. Kad sam pročitao to pismo, pomislio sam: Mi ne zarađujemo prodajom stvari. Zarađujemo tako što pomažemo kupcima da donesu odluku o kupovini”, rekao je 2019. objašnjavajući zašto smatra da je biti neshvaćen važno za uspeh.

“Svaki put kad radite na nečem velikom, nečemu što će doneti promenu, morate da budete spremni na kritiku. Biće tu dobronamernih kritičara koji su vas ili loše razumeli ili imaju drugačije stavove, a bit će i zlonamernih. Da biste uspeli, morate da ih ignorišete, morate da istrajete u verovanju u svoju viziju, prionuti na posao, ostati fokusiran i ostvariti viziju”, dodao je tad.

Danas objavljeno

Nekoliko načina kako dobro oprati višekratnu bocu za vodu

Vanja A

Margo Robi učesnica nasilnog incidenta

Vanja A

Kako se riješiti dosadnih smrdibuba prirodnim putem?

Zeljka

Ostavite komentar