Bilo da se odlučiš da ih jedeš za doručak ili kao desert, sigurno će donijeti osvježenje tvom dnevnom jelovniku. Najukusnije su sa prelivom od vanilije ili karamele.
Suhi sastojci:
- 1 šolja brašna od zobenih pahuljica
- ½ šolje rižinog brašna
- 4 kašike gustina
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 kašika mljevenog lana
- 1 kašičica praška za pecivo
Mokri sastojci:
- 1 ½ šolja biljnog mlijeka
- 1 manja banana
- 1 kašika soka od limuna
- ½ kašičice ekstrakta vanilije
- Ulje za prženje

Fil sa jabukama:
- 3 jabuke
- 3 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike biljnog mlijeka
- ½ kašike soka od limuna
- ½ kašičice gustina
- 1 kašičica cimeta
Postupak:
U posudi pomiješati suhe sastojke. Mokre sastojke izmiksati u procesoru za hranu. Uliti mokre sastojke u suhe sastojke i sve zajedno dobro umutiti. Ostaviti tijesto da odmori 5 minuta. Ispeći palačinke u tavi na malo ulja.
Za fil od jabuka, oguliti jabuke i isjeći ih na kockice, staviti u tavu zajedno sa ostalim sastojcima i peći nekoliko minuta na srednjoj temperaturi.
Filovati palačinke toplim filom i po želji posuti karamel sosom.
Izvor: elavegan.com
Ultra.ba