Bezazleno ili ne? Zašto nam oči pocrvene od bazenske vode - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Bezazleno ili ne? Zašto nam oči pocrvene od bazenske vode

Kako objašnjavaju stručnjaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ovaj problem nastaje prije svega zbog urina u bazenu. Kombinacijom hlora i drugih tečnosti koje se nađu u vodi stvara se svojevrsna reakcija koja izaziva prepoznatljivo crvenilo. Naime, azot iz urina u kombinaciji s hlorom stvara hloramin, a uz to…

Kako objašnjavaju stručnjaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ovaj problem nastaje prije svega zbog urina u bazenu. Kombinacijom hlora i drugih tečnosti koje se nađu u vodi stvara se svojevrsna reakcija koja izaziva prepoznatljivo crvenilo.

Naime, azot iz urina u kombinaciji s hlorom stvara hloramin, a uz to je cirkulacija vazduha na bazenima (prije svega zatvorenim) slaba, pa se on akumulira i problem biva još teži.

BEZAZLENO ILI NE?

Hemikalije u bazenu mogu dovesti do iritacija oka, zapušenosti nosa i mnogih drugih problema, pa bi trebalo da budete obazrivi pri odabiru kupališta na kom ćete se rashladiti.

Ipak, to nema veze samo s očima – ukoliko se nagutate vode ili ona dođe u kontakt s nekom ranom na tijelu, mogli biste čitavog života žaliti zbog jednog odlaska na plivanje.

Mens Health.rs

Danas objavljeno

Ove namirnice nemaju rok trajanja

Vanja A

Šta je bolest poljupca i kako se liječi?

Vanja A

Dermatolog otkriva idealnu temperaturu vode za tuširanje u toku zime

Vanja A

Ostavite komentar