Bez uplaćenog smještaja nema ulaska u Hrvatsku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Bez uplaćenog smještaja nema ulaska u Hrvatsku

Državljanima trećih zemalja, u koje spadaju i državljani BiH, ulazak u Hrvatsku odobriće se samo u slučaju nužnih putovanja, ali izuzetak su osobe koje putuju iz turističkih razloga, te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj.

Inače njima će se omogućiti ulazak u Hrvatsku uz uslove:

Negativnog nalaza PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Evropska komisija.

Kod nalaza BAT testa napravljenog u inostranstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz.

Potvrde o primanju dvije doze vakcine koja se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze ili prve doze u slučaju cvakcinisanja vakcinom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).

Potvrde o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze vakcine unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinisanje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prelaz.

Pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu;

Ili je obaveza obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do prispijeća negativnog nalaza.

(Agencije)

Danas objavljeno

Zatvor za nazivanje Republike Srpske genocidnom

M.

Velika Britanija: Najmanje zaraženih od 4. jula

M.

Sjeverna Makedonija: Četvorici nekadašnjih visokih funkcionera izrečeno 25 godina zatvora

M.

Ostavite komentar