Bez Rusije nema mira u Evropi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bez Rusije nema mira u Evropi

Bez Rusije nema mira u Evropi – izjavio je poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) Rajnhard Beš.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Kronen cajtung“, kazao da je potrebno sačuvati osnovu za razgovor sa Rusijom, jer će i nakon rata i posle Vladimira Putina postojati Rusija.

„Potreban nam je razgovor sa Rusima ako ne želimo da uništimo potpuno privredu Evrope embargom na gas“, objasnio je on.

Beš smatra da je Austrija trebalo na početku rata više da se angažuje kao neutralna zemlja, jer je imala mogućnosti da uspostavi vezu sa Rusijom.

Dodao je da je s tim u vezi mađarski premijer Viktor Orban spretniji.

„On se priključuje pojedinim sankcijama, ali nije spreman da učestvuje u nekontrolisanom zatezanju sankcija. To podržavam. Niko nema ništa protiv zaplene jahti oligarha, ali kod teme gasa se radi o potrebama evropske privrede. Većina preduzeća zavisi od gasa. Ako stanu isporuke gasa pada privreda“, ukazao je on.

Upitan za stav u vezi upućivanja oružja Ukrajini, Beš je ukazao na ratno huškačko delovanje Zelenih u Nemačkoj i Austriji.

„Ne može se isporukama oružja podsticati konflikt i proizvesti pobednik. To je isorijska greška koju pravi trenutno EU“, smatra poslanik FPO.

Beš smatra da EU dozvoljava da klizi u pravcu samouništenja i rata, na čijem kraju će ne samo SAD, već i Kina i Indija biti treća „nasmejana strana“.

„Mi Evropljani je trebalo da povučemo pouke iz dva svetska rata. Trebalo je da budemo samopouzdaniji i jasno ukažemo da se radi o evropskim interesima i miru. Bez Rusije, a toga moramo biti svesni, u Evropi neće biti mira“, podvukao je on.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Teška saobraćajna nesreća u CG: Poginuo Sarajlija

M.

U Nju Hempširu u SAD rekordnih minus 77 stepeni Celzijusovih

M.

Voz iskočio iz šina u Ohaju, izazvao veliki požar

M.

Ostavite komentar