Bez posla ostaju 92 radnika u dvije Rafinerije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Bez posla ostaju 92 radnika u dvije Rafinerije

Ministar energetike Petar Đokić najavljuje da će Rafinerija nafte Brod nastaviti sa proizvodnjom u narednoj godini, dok, s druge strane, do kraja godine bez posla u brodskoj i Rafineriji ulja Modriča ostaje ukupno 92 radnika.

–Proizvodnja u Rafineriji nafte Brod biće nastavljena u idućoj godini. U toku su remont postrojenja i druge tehničke aktivnosti u vezi sa prilagođavanjem proizvodnje nakon što bude završena gasifikacija Rafinerije nafte. Taj projekat se već realizuje u saradnji sa Hrvatskom i on će unaprijediti poslovanje Rafinerije nafte i omogućiti ekonomičniji rad – rekao je Đokić prekjuče nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.

Zlato Tanasić, predsjednik Sindikata Rafinerije ulja Modriča, za Srpskainfo kaže da do kraja godine kao tehnološki višak u ovoj Rafineriji bez posla ostaju 22 zaposlena, a u Brodu 70 radnika.

–To je definitivno, tako da će i ti radnici dobiti otpremnine u skladu sa Zakonom o radu – objašnjava Tanasić.

On napominje da je za narednu godinu planirano da se u Modriči proglasi još 25 radnika kao višak, a u Rafineriji Brod još 100 radnika.

U trenutku privatizacije u Modriči je bilo oko 540 radnika, a na kraju godine će ih biti 300. U Brodu je bilo 1.700 zaposlenih, a do kraja godine ostaće ih 700.

–Nemamo zvaničnu informaciju o tome kada će početi da radi Rafinerija u Brodu i nova linija Rafinerije ulja u Modriči – kaže Tanasić.

Požar u brodskoj Rafineriji u oktobru prošle godine u potpunosti je uništio jedno postrojenje, a zbog toga u funkciji nije nova linija u Modriči koja se snabdjeva sirovinom iz Broda. U požaru je poginuo jedan radnik. Uzrok požara i dalje nije poznat.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je da je na sastanku sa ministrom Petrom Đokićem potvrđeno da Rafinerija nafte nastavlja sa proizvodnjom, te da uspješno rade i Rafinerija ulja Modriča i “Nestro petrol”.

Inače, dominantna tema razgovora Đokića i Ivancova, bar ono što je prezentovano javnosti, bila je gasifikacija, odnosno gradnja ruskog gasovoda koji treba da prođe balkanskim zemljama.

–Izgradnja tog gasovoda znatno će da promjeni ukupnu ekonomsku strukturu Srpske i uticaće na položaj naših građana i zaštitu životne sredine, te će omogućiti niz novih razvojnih mogućnosti jer u većem delu Republike Srpske nije bio dostupan taj emergent – rekao je Đokić.

Dok se planovi ne realizuju, cijela ekonomija RS trpi posljedice prestanka rada Rafinerije Brod – pad ukupne prerađivačke industrije veći je od 11 odsto u ovoj godini.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Bijesni na vlast i EU zbog vakcine; “Ništa ne funkcioniše kako treba”

M.

Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene Srbe iz Skelana

D

Zaražen šef slovenačke tajne službe, upitno glasanje o vladi

D

Ostavite komentar