Bez muke očistite mašinu za veš - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Bez muke očistite mašinu za veš

Mašinu biste trebali čistiti barem jednom mjesečno jer će tako trajati duže

Stručnjaci savjetuju da mašinu za veš temeljito čistimonajmanje jednom mjesečno, jer će tako trajati duže i riješit ćemo se mirisa plijesni koji nastaje zbog nakupljanja deterdženta i omekšivača.  

Stručnjakinja za čišćenje Melisa Mejker (Melissa Maker) navela je nekoliko savjeta za pranje mašine pomoću bijelog sirćeta, esencijalnih ulja i sode bikarbone.

– Dodajte oko dvije šolje sode bikarbone direktno u praznu mašinu za veš. To će je nježno pročistiti iznutra i ukloniti ustajale mirise koji su nastali zbog starih naslaga omekšivača i deterdženta. Zatim pokrenite duži ciklus tople vode.

– Kada ciklus završi, dodajte dvije šoljice običnog bijelog sirćeta i 10 kapi esencijalnog ulja poput čajevca ili lavande, koji pomažu kod nakupljanja plijesni i minerala, a djelovati će i kao blago dezinfekcijsko sredstvo. Pokrenite još jedan ciklus i postavite ga na najdužu, najtopliju postavku- Kad završite s oba ciklusa, obrišite bubanj i mašinu pamučnom krpom i sirćetom. Ako su ostale mrlje, pokušajte ih ukloniti uz pomoć sode bikarbone, vode i spužve. 

– Zatim očistite i vanjske dijelove, uključujući prostor za deterdžent i omekšivač. Očistite unutrašnju i vanjsku stranu vrata pamučnom krpom, sirćetom i vodom.

Avaz

Danas objavljeno

Nedostatak magnezijuma može uzrokovati osjećaj ukočenosti

Vanja A

Šta omiljena grickalica govori o vama

Vanja A

Preliveni krompir iz rerne

Vanja A

Ostavite komentar