Bez karantina deset puta više osoba ušlo u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Bez karantina deset puta više osoba ušlo u BiH

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da je nakon ukidanje obaveze karantina gotovo za deset puta veći broj osoba koje su ušle u Bosnu i Hercegovinu.

Tako su na graničnim prelazima izdata ukupno 384 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 152 rješenja o izolaciji, te 202 rješenja za vozače, šest rješenja za pogranične i 24 za prekogranične radnike.

  • Na osnovu ovih podataka znamo da smo sada pod većim rizikom i da će u naše kuće možda opet doći taj uvozni virus. Zbog toga ću zamoliti građane koji imaju obavezu kontrole na granici i kojima su izdata rješenja o izloaciji da se striktno tog rješenja i pridržavaju. Takođe, da boraveći u svojoj kući ne dolaze u kontakt sa svojim najbližima, te ako nemaju dva toaleta u kući da taj postojeći nakon korištenja obavezno dezinfikuju – rekao je Ajdinović.

Poslije stavljanja van snage karantina, pojasnio je da sada svakog građanina koji uđe u Bosnu i Hercegovinu, pored kontrole graničnog policajca, kontroliše i federalni sanitarni inspektor.

  • Pri tome građanin popunjava sanitarni upitnik, te sačeka, što je kratak period, da mu inspektor izda rješenje o ograničenom kretanju, odnosno zdravstvenom nadzoru – naveo je Ajdinović.

S obzirom na to da su građani pokazali veliku disciplinu, istakao je da je ukinut policijski sat, te se nada da će se građani zbog sebe samih nastaviti odgovorno ponašati.

Period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana do sada je istekao za 24.026 osoba, a samo danas ističe za 98 osoba.

Do sada su, kako je rekao Ajdinović, izvršena 282 inspekcijska, te 182 kontrolna nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Tom prilikom izdato je 311 prekršajnih naloga u iznosu 603.650 KM.

(Fena)

Danas objavljeno

Jak zemljotres uzdrmao istočnu Indoneziju

M.

Počeo Velikogospojinski post

M.

HAPŠENJE U BANJALUCI: Muškarac iz Njemačke pucao iz pištolja u koloni auta

M.

Ostavite komentar