Bez jajne ćelije, sperme i materice – prvi put u istoriji uzgojeni sintetički embrioni - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Bez jajne ćelije, sperme i materice – prvi put u istoriji uzgojeni sintetički embrioni

Prvi put u istoriji izraelski naučnici stvorili su sintetičke embrione bez korišćenja jajnih ćelija i spermatozoida, umesto čega su korišćene isključivo matične ćelije uzete iz kože miševa.

U veoma složenom eksperimentu koji predstavlja veliko naučno dostignuće, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cell, matične ćelije formirale su embrion sa crevnim sistemom, mozgom, pa čak i kucajućim srcem.Razvoj sintetičkih embriona

Razvoj sintetičkih embriona

Prema rečima biologa Jakova Hane sa Instituta za nauku „Vajsman“, rezultati opita su neverovatni.

„Nije bilo sperme, jajnić ćelija i materice, ali smo uspeli da formiramo embrione isključivo od matičnih ćelija i to za osam dana – što je treći gestacijski period kod miševa – sa kucajućim srcem“, rekao je Hana za Tajms of Izrael.

Dodao je i da je ovo prvi put da je tako napredan embrion uzgojen samo iz matičnih ćelija.

Hana je za list objasnio da bi dostignuće moglo da utaba put za uzgoj veštačkih embriona koji bi bili korišćeni u medicini za uzgoj organa za transplantaciju.

„Embrion je najbolja mašina za pravljenje organa i najbolji 3D bioštampač. Pokušali smo da emuliramo to“, istakao je Hana.

Obilaznica oko etičkih problema

Korišćenje ljudskih embriona kao izvora za matične ćelije za uzgoj organa za transplantaciju izaziva različite etičke reakcije, ali izraelski tim veruje da novo istraživanje nudi potencijalan zaobilazni put jer su sintetički embrioni vrlo slični prirodnim, ali ne mogu da se presade.Inkubator u kom se razvijaju sintetički embrioni

Izraelski stručnjaci su uspeli da kultivišu embrion koristeći poseban inkubacioni sistem. Svaki embrion leži u posudi ispunjenoj tečnošću koja se vrti tako da se ne bi zalepio za neku od stranica.

Inkubator obezbeđuje sve potrebne uslove za razvoj, uključujući idealan odnos gasova, pritiska i temperature, dok tečnost u kojoj se nalazi embrion služi kao rastvor hranjivih materija.

Najnoviji eksperiment je nastavak postignutih uspeha. Hanin tim je prethodno razvio metod reprogramiranja matičnih ćelija u njihove najranije faze razvoja kada imaju najveći potencijal da preuzmu različite uloge, odnosno formiraju bilo koje tkivo.

Takođe su razvili uređaj koji im je omogućio da uzgajaju prirodne embrione miševa van materice.

RTSmagazin.

Danas objavljeno

Evo koje namirnice bi trebala jesti mršava djeca

Vanja A

Punjena bundeva, kraljica jeseni!

Vanja A

Nezaobilazna namirnica srpske kuhinje može da snizi nivo holesterola i šećera u krvi

Zeljka

Ostavite komentar