Bez dogovora, EU opet o nasledniku Junkera 30. juna - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bez dogovora, EU opet o nasledniku Junkera 30. juna

Novi samit lidera EU zakazan je 30. juna posle neuspeha lidera da se dogovore o novom kandidatu na funkciji predsednika Evropske komisije. “Nijedan kandidat nije dobio većinu”, izjavio je prethodne noći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posle nekoliko sati razgovora lidera EU o tom ptanju. “Ponovo ćemo se sastati 30….

Novi samit lidera EU zakazan je 30. juna posle neuspeha lidera da se dogovore o novom kandidatu na funkciji predsednika Evropske komisije.

“Nijedan kandidat nije dobio većinu”, izjavio je prethodne noći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posle nekoliko sati razgovora lidera EU o tom ptanju. “Ponovo ćemo se sastati 30. juna”, rekao je Tusk novinarima.

Izbor novog predsednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Vebera, iako je on dobio podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tako su sad ojačali položaje kandidati socijalista Frans Timermans i liberala-centra Margret Vestager, ali se izgledi da budu postavljeni za novog čelnika EK daju i drugim ličnostima.

Lideri EU sinoć su usvojili Strategijski program 2019-2024 za ekonomsko i političko jačanje Unije i zaštitu građana i sloboda, a dvodnevni samit danas se završava razgovorima o budžetu u zoni evra.

b92

Danas objavljeno

Masakr u vrtiću na Tajlandu preživjelo samo jedno dijete

Vanja A

Lavrov: “NATO je otišao predaleko”

Vanja A

Moskva: Neuspješno; Napad odbijen

Vanja A

Ostavite komentar