Bez brige, BMW će praviti benzince još najmanje 30 godina - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Bez brige, BMW će praviti benzince još najmanje 30 godina

BMW najavljuje nove električne modele, ali to ne znači da je sa SUS motorima svršeno.

U 2020. bavarski proizvođač lansiraće još jedan model na struju – BMW-u i3 će se pridružiti električni SUV BMW iX3. Ipak, u kompaniji su svesni da se elektrifikacija auto-industrije neće dogoditi “preko noći” i da će čitav proces tranzicije sa SUS na električne pogonske sisteme trajati nekoliko decenija.

To je potvrdio i šef BMW-ovog razvojno-istraživačkog centra, Klaus Frolih, koji je za Automotive News Europe rekao da će turbo-dizelaši sa 4 i 6 cilindara opstati najmanje još 20 godina, dok će benzinci biti dostupni bar još 30 godina.

Foto: BMW promo

Ipak, neki SUS motori neće potrajati tako dugo, a među njima je i V12 za koji Frolih prognozira da se neće praviti posle 2023.

Kako kaže, BMW godišnje proda svega nekoliko hiljada automobila sa ovim pogonskim jedinicama, a u prilog V12 motorima ne idu ni sve strože regulative u pogledu emisija izduvnih gasova.

Što se tiče dizelaša, Klaus Frolih je rekao da BMW planira da “penzioniše” 1.5-litarske trocilindraše, kao i “quad-turbo” dizel jedinice, poput one u modelu M550d.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Petina električnih automobila prodatih u Evropi sklopljena u Kini

Vanja A

Kinezi testirali automobil koji lebdi iznad puta

Vanja A

Kako izgleda blizak susret sa automobilom koji vozi u suprotnom smeru na auto-putu

Vanja A

Ostavite komentar