13. Jula 2019.

Bez alimentacije nema pasoša BiH?

Big Portal

U Predstavnički dom Paralamentarne skupštine BiH upućen je prijedlog o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH kojim se predviđa da osobe koje nisu na vrijeme plaćale alimentaciju ne mogu izvaditi pasoš BiH ali i da se takvim osobama pasoš može i oduzeti.

Problem izbjegavanja finansijskih obaveza roditelja prema djeci sve više je zastupljen u BiH, a najveću štetu trpe djeca i samohrani roditelji. Takvog je mišljenja i Dijana Mijatović, samohrana majka i predsjednik banjalučkog udruženja samohranih roditelja “Ponos”. Podržavaju inicijativu za neizdavanje odnosno oduzimanje pasoša u slučaju neplaćanja alimentacije ali i poručuju da im je dosta obećanja i da očekuju da se konačno nešto konkretno uradi po pitanju redovne naplate alimentacija.

„Bilo koja osoba, otac ili majka, koja ne plaća alimentaciju, a alimentacija je zakonsko pravo djeteta treba trpiti određene sankcije ili barem razumjeti da se ne može pustiti drugi roditelj da se sam bori sa svim troškovima podizanja jednog djeteta“, kaže Dijana Mijatović.

Poražavajuće je to što gotovo 70% roditelja ne plaća redovno alimentaciju, 20% plaća samo povremeno, dok samo 10% alimentaciju plaća redovno. U udruženju samohranih roditelja kažu da očekuju da će ova inicijativa zaživjeti i pomoći brojnih samohranim roditeljima da ostvare zakonsko pravo alimentacije.

„Bilo kakva inicijativa koja nas vodi ka tome je uvijek dobrodošla jer u ostatku svijeta roditelji se brinu o svojoj djeci na bilo kakav način ako nisu sposobni brine se država pa se nadam da će i naša djeca doživjeti barem dio toga da ne moraju razmišljati hoće li sutra imati šta jesti“, ističe Mijatović.

Na strani samohranih roditelja je i institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH koji podržavaju inicijativu za neizdavanje putnih isprava u slučaju neplaćanja alimentacije. Kao još jedan način da se oni koji ne plaćaju privole na to je i formiranje Alimentacionog fonda Srpske koji bi funkcionisao na način da nadležne insitucije od roditelja naplaćuju alimentaciju ali i troškove postupka. Da bi ta ideja zaživjela, potrebno je da se prvo nađe pred poslanicima Parlamenta Srpske.

„Stvar je do predlagača, to treba da bude Ministarstvo porodice omladine i sporta tj.Ministarstvo pravde i da se konačno uspostavi ovaj fond. Radi se o malim sredstvima koja se zanavljaju jer država preuzima obavezu i putem svojih modaliteta rješava ovaj problem i dolazi do onog ko ne vrši plaćanje“, ističe Ljubinko Mitrović, Ombudsmen za ljudska prava BiH.

U postojećem zakonu postoji stavka za odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave za neplaćanje alimentacije koje se sprovodi na osnovu zahtjeva nadležnog suda, ali se rijetko u praksi koristi.

Predloženim dopunama zakona pooštrava se tretman osoba koje izbjegavaju obaveze prema svojoj djeci odnosno ne plaćaju alimentaciju što je zakonski obavezno.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će biti obavezni da podatke o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare