Beverly Hills prvi je američki grad koji je zabranio prodaju duvanskih proizvoda - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Beverly Hills prvi je američki grad koji je zabranio prodaju duvanskih proizvoda

BEVERLY HILLS službeno je prvi američki grad koji je zabranio prodaju duvanskih proizvoda. Do 2021. godine, cigarete, cigare, električne cigarete i drugi duvanski proizvodi neće se više moći kupiti na benzinskim pumpama, u trgovinama i apotekama. Izuzetak će biti saloni vrhunskih cigara i hoteli. CNBC izvještava da je početkom juna…

BEVERLY HILLS službeno je prvi američki grad koji je zabranio prodaju duvanskih proizvoda. Do 2021. godine, cigarete, cigare, električne cigarete i drugi duvanski proizvodi neće se više moći kupiti na benzinskim pumpama, u trgovinama i apotekama. Izuzetak će biti saloni vrhunskih cigara i hoteli.

CNBC izvještava da je početkom juna Gradsko vijeće Beverly Hillsa izglasalo ovu zabranu koja treba stupiti na snagu 2021. godine.

“Prodaja duvanskih proizvoda u gradu povećava pristup štetnim i opasnim proizvodima i ne promoviše sliku grada kao zdravog”, navodi se u pravilniku.

Odluka je kontroverzna, prvenstveno među preduzetnicima. Protivnici tvrde da će zabrana prodaje naštetiti prodaji i prisiliti poslodavce na otpuštanje radnika. Zagovornici odluke, s druge strane, tvrde da koristi za zdravlje nadmašuju negativan uticaj koji zabrana može imati na prodaju.

Članica Vijeća Lili Bosse podržava zabranu jer vjeruje da je usklađena s pozitivnim imidžom Beverly Hillsa kao grada svjesnog zdravlja.

“Mislim da je ovo važan trenutak za naš grad i zajednicu”, rekla je.

Thomas Briant, izvršni direktor Nacionalne zadruge prodavnica duvanskih proizvoda, s tim se ne slaže. Kaže da se ovime vrši udar na benzinske pumpe i trgovine u kojima duvanski proizvodi čine trećinu prodaje.

“Kada prodaju duvanskih proizvoda zabranite u trgovinama, profitabilnost više ne postoji. Vjerujemo da će trgovine u Beverly Hillsu otpuštati radnike i vjerovatno morati zatvoriti svoja vrata”, izjavio je za CBS News i dodao da će zabrana prisiliti mještane na kupovinu duvanskih proizvoda u susjednim gradovima.

Index

Danas objavljeno

Sedmomjesečni sin Kajli Džener još uvijek nema ime

Vanja A

Naučnici otkrili da psi mogu otkriti kada smo pod stresom

Vanja A

Peni iz “Teorija velikog praska”

Vanja A

Ostavite komentar