22. Jula 2019.

Bevanda ne dolazi na sjednicu SM

Big Portal

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda sutra se neće pojaviti na zakazanoj sjednici Savjeta ministara, na kojoj bi, kako je planirano, trebalo da bude donijeta odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.

Pozivajući se na izvore iz vrha Hrvatskog narodnog sabora (HNS), Insajder tvrdi da ne postoji skoro ni teoretska šansa da Bevanda, kao ovlašteni predlagač tačke dnevnog reda o privremenom finansiranju, sutra dođe u Sarajevo i potpiše takvu odluku.

To, kako ističu, praktično znači da zaposleni u zajedničkim institucijama do daljnjeg neće primati plate, niti će biti moguća bilo kakva druga plaćanja u okviru Savjeta ministara, Parlamenta BiH, brojnih državnih agencija, direkcija, zajedničkih komisija…

-Stav HNS je jasan, a to je da nema potpisivanja odluke o privremenom finansiranju sve dok SDA ne odblokira proces izmjena izbornog zakona – tvrde izvori Insajdera.

Jedna od konkretnih posljedica hrvatskog bojkota rada Savjeta ministara jeste to što još nije donijeta odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.

Savjet ministara BiH je o privremenom finansiranju prvo trebalo da raspravlja na sjednici zakazanoj 27. juna, ali je ona naknadno pomjerena za 2. jul. Međutim, ministri se ni tada nisu uspjeli izjasniti o prijedlogu ove odluke jer sjednici nije prisustvovao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Samostalni sindikat državnih službenika i radnika institucija Bosne i Hercegovine uputio je dopis Savjetu ministara BiH i OHR-u u kojem traže hitno privremeno finansiranje institucija BiH ili, kako ističu, slijedi štrajk.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare