Besplatna karta uz ček: Provjerili smo kako će u praksi funkcionisati novine u javnom prevozu - BIGportal.ba
Banja Luka

Besplatna karta uz ček: Provjerili smo kako će u praksi funkcionisati novine u javnom prevozu

Da bi dobili besplatnu mjesečnu kartu, penzioneri s najnižim primanjima će kao dokaze prevoznicima morati dostaviti ček od penzije ili rješenje koje pokazuje da ispunjavaju taj uslov.

To je jedan od detalja koji će pratiti ovu novost u javnom prevozu koja bi trebala stupiti na snagu u novembru.

Naime, nakon nekoliko sedmica natezanja, svađe i pregovaranja gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je nedavno izjavio da je postignut dogovor s autobuskim prevoznicima, koji su u Banjaluci zaduženi za gradski i prigradski prevoz.

Tom prilikom je rečeno da će u Banjaluci od tada biti potpuno besplatan javni prevoz za sve penzionere sa penzijom do 250 KM, dok će za sve ostale penzionere prevoz biti jeftiniji za 30 odsto. Isto tako, rečeno je da će besplatan prevoz imati srednjoškolci i studenti iz višečlanih porodica. Zauzvrat će prevoznici od Grada Banjaluka dobiti subvencije u iznosu od 300.000 KM.

Način raspodjele
Iako je postignut dogovor, prevoznici čekaju da im iz Gradske uprave razjasne na koji način će tačno ta novina funkcionisati.

Direktor Autoprevoza, Dejan Mijić, kaže da još nije razjašnjeno kako će biti raspodjeljivane besplatne mjesečne karte.

– Što se tiče besplatnih mjesečnih karata još nisu utvrđeni konačni detalji, ali najvjerovatnije će se ići na to da se građani koji ispunjavaju uslove obrate Gradu, dobiju rješenje i onda s tim dokumentom dolaze kod nas da preuzimaju mjesečne karte – kazao je Mijić.

Za ostale penzionere, za koje će od novembra prevoz biti jeftiniji 30 odsto, mjesečne karte će se, kaže Mijić, prodavati po istom principu kao i do sada.

– Trenutno su mjesečne karte za te kategorije jeftinije za 20 odsto, a od novembra će biti 30 odsto. Mi ćemo kao i do sada spiskove imena građana kojima su prodate karte slati Gradu i na taj način ćemo im fakturisati razliku u iznosu koju će oni nama doplatiti – naveo je Mijić.

Procjena
Kazao je da je Grad procijenio koliko je novca potrebno za ove namjene na osnovu njihove dosadašnje prodaje.

– Mi smo se usaglasili da Grad plaća dogovoreni iznos bez obzira da li će kasnije doći do povećanja broja penzionera, koji to koriste tu pogodnost. Faktički, ukoliko dođe do povećanja, mi smo napravili dogovor da će prevoznici nastaviti da voze za iznos koji smo dogovorili s gradskom administracijom – naveo je on.

Direktor „Pavlović tursa“, Goran Starčević, kratko je rekao da će Grad blagovremeno definisati proceduru prava na prevoz.

– U skladu s tim, odobrenja za besplatne karte davaće Grad, a prevoznici će vršiti fakturisanje – kazao je Starčević i dodao kako se nada da će sve biti definisano u narednih 30-ak dana.

Pošto prevoznici još nisu sigurni kako će raspodjela ovih mjesečnih karata funkcionisati, za detalje smo se obratili Gradskoj upravi Banjaluka.

Ček
Iz Odjeljenja za saobraćaj je saopšteno da će penzioneri s najnižim primanjima besplatnu kartu dobiti uz priložen ček od penzije ili rješenje.

Da bi dobili subvencije u Odjeljenju su potvrdili da će i prevoznici morati dostaviti dokaze o dodijeljenim besplatnim mjesečnim kartama.

– Prevoznici će morati dostaviti spiskove sa imenima i prezimena penzionera, serijskim brojem mjesečne karte i naljepnice za mjesec, cijenu mjesečne karte (u zavisnosti da li je za gradske ili za prigradsku liniju) i iznos penzije – naveli su u ovom Odjeljenju.

Napominju da će komisija, koju čine predstavnici Grada i prevoznika, procjenjivati dostavljeno.

– Na osnovu toga će se uplaćivati subvencije prevoznicima – kazali su u ovom Odjeljenju, uz napomenu da Grad radi na pojednostavljenju procedura kada su u pitanju besplatne mjesečne karte za penzionere, te studente i srednjoškolce iz višečlanih porodica.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.enegije za 30.11.2021.godine

Vanja A

Djeca predškolskog uzrasta pozitivna na kovid na preglede u Polikliniku

M.

Ove ulice u Banjaluci danas ostaju bez vode

M.

Ostavite komentar