Berton: Optužbe treba provjeriti - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Berton: Optužbe treba provjeriti

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton otrkio je u razgovoru televiziji N1 da su danas iz OEBS-a, Ambasade SAD u BiH i ureda EU u BiH na adresu VSTV-a uputili pismo.

Berton je rekao da kada se pojave u javnosti optužbe o krivičnim djelima upućene na račun nosilaca pravosudnih funkcija, to dodatno narušava povjerenje građana u pravosuđe.

“Veoma je važno da te optužbe budu detaljno istražene, na jedan nepristrasan način, bez ikakvog političkog pritiska ili mogućeg sukoba interesa”, kazao je Berton.

Govoreći o videu koji je objavio portal Žurnal, a čiji su akteri Tegeltija, inspektor SIPA-e Marko Pandža, te Nermin Alešević, Berton je naveo da je pogledao video i poručio da je u ovom trenutku potrebno da se istraga nastavi.

Odgovornost VSTV-a

Na pitanje da li ga je uznemirila cijela priča, šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini navodi da “svakako ne pomaže kada se pojave optužbe o kriminalnim aktivnostima”.

“VSTV je organizacija u BiH koja mora biti najtransparentnija u svom radu, pokazivati najveći stepen profesionalnosti, odgovornosti prema građanima BiH. VSTV je odgovoran za imenovanje svih sudija i tužilaca u BiH, ali isto tako je odgovoran za donošenje politika rada pravosudnog sektora. Oni moraju biti ti koji će nametati standarde, koji moraju služiti kao primjer svima”, poruka je Bertona.

Kazao je da postoje brojni problemi prisutni, a vezani za pravosuđe, uključujući i VSTV.

“Oni nose ogroman teret na svojim plećima. Mi redovono pratimo sve sjednice VSTV-a uključujući i sjednice Ureda disciplinskog tužioca. Mi imamo neometan pristup sjednicama, predmetima, dokumentaciji, uključujući i predmete o kurupciji i ratnim zločinima. Pratili smo sudske postupke i za nas postoje neki zabrinjavajući trendovi”, naveo je Berton.

On je otkrio da su on, specijalni predstavinik EU u BiH i Amabasada SAD danas potpisali i VSTV-u uputili pismo koje govori o razlozima koji kod njih izazivaju zabrinutost.

“Sada postoje 44 nepopunjena radna mjesta u pravosudnim institucijama u BiH. To znači da ta mjesta treba popuniti na blagovremen način i to je zadatak VSTV-a. Postoje neke nedosljednosti u načinu na koji se imenuju osobe na te funkcije. Za nas to predstavlja problem”.

Kazao je da postoje primjeri nedosljednosti.

“Mogu vam reći da smo zabrinuti zbog imenovanja, zbog broja nepopunjenih radnih mjesta, da je izgleda VSTV usko grlo kada je taj proces u pitanju. Takođe, kada je u pitanju evaluacija rada, takođe izjašnjavanje o imovinskom stanju, tu smo uočili neke manjkavosti. Potrebno je da se provedu reforme, VSTV je pristao i mi se brinemo da se tu ne ostvaruje napredak već nazadak”, stav je Bertona.

On je rekao da je to odgovornost gospodina Tegeltije, ali isto tako i drugih članova VSTV-a”.

(BN TV/N1)

Danas objavljeno

Dodik razgovarao sa Vučićem: Јedinstven odgovor garantuje zaštitu našeg naroda na KiM

M.

Nakon dvije decenije direktan let iz Beograda za Kinu

M.

Ministar Lučić pušten na slobodu: Sud mu odredio mjere zabrane

M.

Ostavite komentar