"Berni Sanders učvrstio status favorita" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Berni Sanders učvrstio status favorita”

Senator Berni Sanders učvrstio je status favorita u trci za demokratsku predsedničku nominaciju pošto je pobedio na kokusima u Nevadi, prenosi Glas Amerike.

Džo Bajden je na putu da osvoji drugo mesto, što bi dalo novu nadu njegovoj posustaloj kampanji.

Sanders, senator iz Vermonta, dobio je podršku raznovrsne grupe birača – mladih, sredovečnih, Latinoamerikanaca, članova sindikata i belih, visoko obrazovanih žena u Nevadi, što pokazuje znake da se njegova biračka baza proširila.

“Stvorili smo koaliciju koju čini više generacija … koja će odneti pobedu ne samo u Nevadi nego i širom zemlje”, poručio je Sanders obraćajući se pristalicama u San Antoniju u Teksasu.

Sanders ima oko 44 odsto glasova iz Nevade pošto su prijavljeni rezultati sa 11 odsto glasačkih jedinica, iako su rezultati sporo pristizali.

Bajden je na dalekom drugom mestu sa 25 odsto ali ipak ispred bivšeg gradonačelnika Indijane, Pita Butidžidža koji ima 15 odsto glasova.

Pobeda u Nevadi će dodatno ojačati kandidaturu Sandersa. Ankete sa biračima pokazuju snažnu podršku planu univerzalne zdravstvene zaštite koju bi finansirala vlada, a koji predlaže Sanders.

Bivšem potpredsedniku Bajdenu je očajnički bio potreban dobar rezultat posle slabih rezultata na prvim stranačkim kokusima i izborima, gde nije dospeo dalje od četvrtog mesta.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

U Grčkoj palo više od 75 miliona tona vode

M.

Kina lansirala naprednu raketu u svemir; Amerikanci: “Ne znamo kako se to dogodilo”

M.

Naredna četiri dana temperatura iznad 20 stepeni

M.

Ostavite komentar