Berlin potvrdio navode o američkim trupama u Njemačkoj - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Berlin potvrdio navode o američkim trupama u Njemačkoj

Nemačka vlada prvi put je danas potvrdila da SAD razmišljaju o smanjenju broja svojih vojnika raspoređenih u Nemačkoj.

Vlada je naglasila i da za sada nije doneta nikakva odluka.

“Vlada je informisana da se unutar američke administracije razmišlja o smanjenju prusustva američkih oružanih snaga u Nemačkoj. Ali po mom saznanju za sada nema definitivne odluke”, rekla je portparolka vlade Ulrike Demer u Berlinu potvrđujući informacije američkih medija.

Vašington nije za sada potvrdio taj plan. Američki dnevnik Vol strit džornal u petak je otkrio, pozivajući se na anonimne izvore u vladi u Vašingtonu, da je predsednik SAD Donald Tramp naredio Pentagonu da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj na 25.000, što je smanjenje od 9.500 ljudi.

Takva odluka znači znatno smanjenje američkog angažovanja u evropskoj odbrani u okviru NATO.

Informacije su izazvale zabrinutost Nemačke, a već u nedelju je nemački šef diplomatije Hajko Mas naglasio da je bliska saradnja u interesu obe zemlje.

“Ako to rezultira povlačenjem dela američkih vojnika, mi ćemo to primiti k znanju. Mi cenimo saradnju sa američkim vojnim snagama koja je u interesu naše dve zemlje”, rekao je Mas za list Bild am zontag.

Drugi politički zvaničnici u Berlinu su bili direktniji, tako je koordinator vlade za transatlantske odnose Peter Bejer rekao da bi to bio težak udarac za nemačko-američke odnose i potencijalni rizik za bezbednost.

Trenutno oko 34.500 američkih vojnika sa porodicama živi na 21 američkoj vojnoj bazi u Nemačkoj. Broj vojnika može da dostigne 52.000 u vreme rotacija ili za vreme manevara.

Bela kuća i Pentagon odbili su da demantuju ili potvrde informacije Vol strit džornala.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar