Berlin, Pariz i London apeluju na Teheran da se drži nuklearnog sporazuma - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Berlin, Pariz i London apeluju na Teheran da se drži nuklearnog sporazuma

Lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i kako su naveli, uzdrži od daljeg nasilja.

“Apelujemo na Teheran da ukine sve mere koje nisu u saglasnosti sa nuklearnim sporazumom i da se vrate njegovoj punoj primeni”, navodi se u saopštenju izdatog iz kabineta francuskog predesdnika Emanuela Makrona.

U saopštenju se Iran poziva da se uzdrži od “daljeg širenja nasilja”.

“Spremni smo da sarađujemo sa Iranom na ovome kao bi se sačuvala stabilnost regiona”, dodaje se u zajedničkom saopštenju Berlina, Pariza i Londona.

Napetost na Bliskom Istoku značajno je porasla pošto je u napadu američkih dronova u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Iranske vlasti su potom poručile da se neće pridržavati sporazuma iz 2015. iz kog su se SAD povukle maja 2018. godine.

Teheran je na ubistvo Solejmanija odgovorio raketiranjem dve baze u Iraku u kojoj su stacioinrane trupe SAD. Tog jutra srušio se putnički avion ukrajinske avio-kompanije sa 176 ljudi neposredno pošto je poleteo iz Teherana za Kijev.

Posle navoda da je iranska raketa greškom oborila “boing 737-800”, Teheran je priznao da je letelica oborena zbog “ljudskog faktora”.

Danas objavljeno

Kraj Superlige: Izašli svi Englezi!

Zeljka

Zemljotres u blizini Ljubljane

M.

Predsednik otišao na prvu liniju fronta i poginuo

M.

Ostavite komentar