Berlin ipak ostaje otvoren za benzince i dizelaše - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Berlin ipak ostaje otvoren za benzince i dizelaše

Berlin želi da smanji automobilski saobraćaj do kraja decenije i da se prilagodi biciklistima i pešacima. Takav scenario je predviđen urbanističkim planom razvoja mobilnosti i saobraćaja od strane lokalne šefica saobraćajne uprave Regine Günther, koji je Parlament odobrio. Međutim, političarka nije uspela sa svojim planom da zatvori grad za automobile s dizelskim i benzinskim motorima.

Kako piše Revija HAK, gradski plan predviđa povećanje udela autobusa, vozova, pešaka i bicikala na udaljenostima koje se prelaze sa današnjih 74 posto na najmanje 82 posto 2030., i na štetu automobilskog saobraćaja. Detaljnije, 23 posto treba da čini biciklistički saobraćaj, 29 posto lokalni javni prevoz i 30 posto pešački saobraćaj.

Kako bi se postigli ovi ciljevi, drumski prostor će se preraspodeliti pa će područja koja su ranije bila rezervisana za parkirane automobile u budućnosti biti od koristi ostalim učesnicima u saobraćaju, najavila je Günther. Međutim, plan je izazvao spor između koalicijskih partnera oko zone u kojoj bi bio zabranjen saobraćaj dizelskih i benzinskih vozila. Günther se borila da dozvoli da se unutar prstena S-Bahna voze samo automobili bez emisija do 2030. godine, a celim Berlinom do 2035. U novom urbanističkom planu razvoja, međutim, više se ne pominju godišnje brojke. Prema berlinskim medijima, odluka je propala zbog veta stranke SPD, koja je deo vladajuće većine.

Izvor:Revijahak.hr
Foto:Autoblog.rs/picture alliance / dpa

Danas objavljeno

Hofele tjuning za Mercedesovu G klasu

V.R.

Mercedes EQS – dizajniran za budućnost

V.R.

Lexus Teammate – samostalna vožnja na auto-putu

V.R.

Ostavite komentar