Beogradski inženjer napravio apart za čitanje misli! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Beogradski inženjer napravio apart za čitanje misli!

Zaboravljeni beogradski naučnik je pre 83 godine tvrdio da je pronašao aparat za čitanje misli i pozvao sve koji žele da se uvere u njegovu fukcionalnost!

Ovih dana je sa Univerziteta u Kaliforniji stigla vest da je tim američkih naučnika na čelu sa dr Džozefom Makinom kreirao sistem veštačke inteligenencije koji moždanu aktivnost pretvara u tekst, čime se “čitanje misli” za još jedan korak približilo realnosti. Eksperti tvrde da će u budućnosti moći da služi i za komunikaciju sa onima koji su izgubili moć govora, poput onih koji su “zaključani” u sopstvenom telu.

Da li ste znali da je zaboravljeni beogradski naučnik pre 83 godine tvrdio da je pronašao aparat za čitanje misli i pozvao sve koji žele da se uvere u njegovu fukcionalnost!?

Revolucija na polju nauke!

Beogradske novine pisale su 1938. godine da je inženjer Stevan Petrović predao Upravi za zaštitu industrijske svojine projekat aparata na kome je radio decenijama:Novine su pisale:”Aparat predstavlja čitavu revoluciju na polju tehnike. Ma koliko to izgledalo fantastično, aparatom koji je Petrović konstruisao mogu se sasvim lako čitati misli ljudi, koje konstruktor stavi u vezu sa aparatom”.

Tadašnja Uprava za zaštitu industrijske svojine registrovala je ovaj projekat pod brojem 73895.

Novinar beogradskog dnevnog lista “Vreme” posetio je inženjera Petrovića u laboratoriji u Đušinoj ulici broj 52 u Beogradu.

Aparati su bili tajna

U suterenu kuće Petrović je imao čitavu ogromnu laboratoriju i masu aparata, za koje je dotle znao samo mali broj ljudi, njegovih najbližih prijatelja, koji su “časnom rečju i zakletvom” bili obavezani da neće nikome govoriti o stvaranju – kako to novinar zaključuje – epohalnog izuma i “senzacije naših dana”.

Foto: Youtube/ screenshot  Eye Filmmuseum

Mnogi su bili ismejani

Inženjer Petrović je primetio zbunjenost novinara pred prizorom koji je zatekao.

– Morao sam ljubomorno da čuvam izum, jer i sami znate kakav je svet. Poznata je stvar da su mnogi veliki naučnici bili ismejani, kada su nagoveštavali pronalaske. Radio, elektronika, kinematograf, svi drugi pronalasci, smatrani su u početku utopijom – rekao je Petrović.Radio 37 godina na izumu!Na ovom izumu inženjer Stevan Petrović radio je strpljivo i – kako je sam rekao – danonoćno punih 37 godina!

Tajna je u kori velikog mozga

Petrović je zatim nastavio da priča i o samom uređaju:

– Poznata je stvar da svaki čovek u telu nosi veću količinu elektriciteta, koja iz njega zrači u vidu talasa. Najveći deo toga elektriciteta nalazi se u kori velikog mozga, a njeno poreklo potiče iz procesa koji se vrše na kori velikog mozga prilikom čovečijih meditacija. Elektricitet, koji polazi iz kore velikog mozga, rasprostire se u obliku koji ja nazivam talasima. Ovi talasi, slično radiotalasima, kreću se i šire na daleko…

– Isto onako kao što radio aparati i televizioni aparati hvataju talase, koje emituju moćne radiostanice, ja aparatom hvatam talase koje emituje kora velikog mozga. Naravno, postoji jedna velika teškoća koju još nisam mogao da savladam – kazao je Jovanović.

Inženjer je testirao novinara

Primećujući sumnjičavost novinara, Petrović je u suterenu svoje kuće “koji pre liči na veliki laboratorium Tehničkog fakulteta nego na ma šta drugo”, odlučio da i u praksi pokaže kako to sve funkcioniše.

Vreme iz 1938. godine

Petrović je predložio novinaru:

– Možda ćete misliti da je ovo samo trik. Zato vas molim, sedite malo da čitamo vaše misli.

Sedite da pročitamo vaše misli. Molim vas, mislite na nešto pristojnije!

Posle male nedoumice, novinar se odvažio”

– Gospodine, mislite, molim vas, na nešto pristojnije! – uzviknuo je inženjer Petrović.

Šta je novinar video?

A novinar posle svega zapisao: “Tačno je pogodio sve u dlaku”.

Tekst dovoljno “Beogradski inženjer pronašao aparat za čitanje misli”, “Vreme” zaključuje smelim komentarom:

“Kao što smo se uverili aparat Petrovića nije bajka. On će uskoro moći da se primenjuje i postaće jedno od neophodnih sredstava. Verovatno je da će naročito primene naći u kriminalistici, jer će se pomoću njega moći čitati misli zločinaca”.

Zašto je slučaj “zaboravljen”?

Posle pisanja o revolucionarnom izumu beogradskog inženjera, čitava priča je brzo utihnula, pa istorija dalje ovog entuzijastu nije upamtila, a ni njegov izum.

Da li je izum nekom prodao ili je uništen?

Da li je Petrović išao pre vremena i izašao u javnost sa nečim što nije trebalo, da li je njegov izum na kraju završio u nečijim rukama? Da li su postojali viši interesi da se zataška otkriće beogradskog inženjera, a ekspreimeti nastave na drugi način i na drugom mestu?

Danas objavljeno

U Madridu otvorena soba za plakanje! (VIDEO)

Vanja A

Glumica se zaljubila tokom karantina, uslijedila je filmska priča

Vanja A

Navijačica zbog čijih pirsinga na grudima su svi odlijepili

Vanja A

Ostavite komentar