11. Jula 2020.

Beograd: Tokom nereda povrijeđeno najmanje 19 osoba, više od 70 uhapšeno

Big Portal

Među povrijeđenima su i članovi novinarskih ekipa, a fotoreporter agencije Beta M. M. morao je tokom noći da ostane na Urgentnom centru zbog frakture lobanje.

Na meti napada i u petak uveče bili su i novinari Kurir televizije, agencije Tanjug, televizije N1, televizije Al Džazira.

Demonstranti su ih ometali tokom izvještavanja, otimali mikrofon, vrije]ali ih, gurali i udarali, oštetili opremu.

Јedanaest povrijeđenih tokom nereda ispred Skupštine u Beogradu prevezeno je u Urgentni centar, a osam na Vojnomedicinsku akademiju.

Јedan demonstrant uboden je nožem u nogu, a zbog toga je uhapšen 47-godišnji muškarac.

Prema posqednjim informacijama koje ima RTS, zbog nereda je privedeno najmanje 70 demonstranata.

Oni su flašama, kamenicama i raznim drugim predmetima gađali pripadnike policije, ali i lomili prozore i kamere na zgradi parlamenta.

Protest u Beogradu je počeo mirno, ali je grupa demonstranata isprovocirala nemire u više navrata. Prvi put oko 21.30 kada su probili zaštitnu ogradu ispred Skupštine u namjeri da u nju uđu. Pripadnici policije su ih u tome spriječili.

Uslijedilo je zatišje do 23.00, kada su demonstranti policiju i Skupštinu zasuli kamenicama, bakljama, petardama, topovskim udarima.

Policija ih je potisla ka Pionirkom parku, Trgu Nikole Pašića i Bulevaru kralja Aleksandra, gdje su se nastavili nemiri i incidenti.

Ispaljene su velike količine suzavca, a situacija se smirila nešto poslije ponoći.

Skupu u Beogradu prisustvovali su građani različitih orijentacija, od krajnje desničarskih do ljevičarskih, koji su se tokom večeri međusobno koškali i prepirali.

Najveći broj građana nije želio da učestvuje u nemirima i uglavnom je mirno protestovao oko Skupštine i izrazio svoje nezadovoljstvo. Oni su pozivali i na okončanje nasilja.

Napeta situacija bila je i u Novom Sadu. Demonstranti su nakon okupljanja na Trgu slobode krenuli ka auto-putu za Beograd kako bi ga blokirali, ali ih je u tom spriječio kordon policije koji je zatvorio put Novi Sad – Zrenjanin i time onemogućio blokadu.

Demonstranti su se zatim vratili u centar grada, gdje su na kratko blokirali Most slobode, a zatim nastavili miran protest.

U više gradova Srbije, između ostalih Čačku, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, održani su mirni protesti. Građani su se okupljali na gradskim trgovima, zatim prošetali ulicama i razilazišli bez incidenata.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare