15. Januara 2020.

Beograd skinuo Sarajevo sa vrha evropske liste

Big Portal

Najnoviji podaci sajta Er vižual, koji prati podatke o zagađenosti širom sveta, jutros svrstavaju Beograd na peti mesto najzagađenijih velikih gradova.

Ispred Beograda su samo azijski gradovi Kalkuta, Daka, Delhi, Lahor.

To znači da je Beograd jutros najzagađeniji glavni grad u Evropi.

Indeks kvaliteta vazduha tokom jutra se pogoršava – od jutrošnjih 176 sada je 179. To znači da je vazduh “nezdrav”, pa se građanima ne preporučuje fizička aktivnost napolju.

Alarmantno u Valjevu
Situacija je jutros najkritičnija u Valjevu, koji je u ljubičastom, petom stepenu po zagađenosti. Kvalitet vazduha u ovom gradu kvalifikuje se kao “vrlo nezdrav”, navodi sajt Er vižual.

Indeks kvaliteta vazduha u ovom gradu je 232, pa se građanima preporučuje da napolje na izlaze ako ne moraju.

Poređenja radi, treći najzagađeniji veliki grad na svetu – Daka (Bangladeš) – jutros registruje indeks zagađenosti od 227.

I Kosjerić je jutros u vrhu po zagađenosti, pošto je indeks kvaliteta 193, uz vrlo visoku koncentraciju PM-2,5 čestica.

I podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore slično – vazduh je u “jako zagađen” u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Novom Sadu.

Da je vazduh u prestonici Srbije loš, pokazuju i podaci portala waqi.com koji meri zagađenost na globalnom nivou, a isto važi i za Novi Sad, Niš, Valjevo i Kosjerić.

Prema podacima tog portala, vazduh u Valjevu i Kosjeriću je bio u “ljubičastoj zoni” (veoma nezdrav), dok su ranije tokom jutra Valjevci udisali vazduh koji je bio označen kao “opasan po zdravlje”.

Kategorija “jako zagađen” je, prema merenjima Agencije, najviši, peti stepen zagađenosti.

Preporuke nadležnih
Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ranije je saopštio je da nema potrebe za panikom, ali ukazuje na značaj primene mera zaštite u uslovima zagađenja vazduha. preporuka

Preporučuju da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

Glavni aerozagađivači su PM-10 i PM-2,5 čestice, koje su vrlo sitne i opasne jer prolaze i kroz najsitnije disajne puteve.

PM-10 čestice su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale. Ako je koncentracija čestica preko sto mikrograma, što se često dešava u Srbiji, kažemo da je vazduh jako zagađen.

Dok se ne promene vremenski uslovi i ne dune vetar koji će “rasterati” štetne čestice, meteorolozi poručuju da nećemo lakše da dišemo.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare