Beograd se obratio EU i Kvinti zbog zabrane referenduma na Kosmetu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Beograd se obratio EU i Kvinti zbog zabrane referenduma na Kosmetu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se Beograd obratio i EU i državama Kvinte povodom odluke Prištine da zabrani da na Kosovu i Metohiji bude održan referendum Srbije o izmjeni Ustava.

Petković je naveo da odlukom da zabrani održavanje referenduma, /predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova/ Aljbin Kurti pokušava da produbi krizu, iako Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN garantuje pravo na glasanje, a to je i u mandatu misija OEBS-a na Kosovu i Metohiji.

  • Zbog toga smo se obratili i Briselu i državama Kvinte koje ozbiljno razmatraju to pitanje i očekujem pozitivan odgovor, jer je samovolja Kurtija direktno kršenje osnovnih ljudskih prava – rekao je Petković za RTS.

Povodom najnovije zabrane Prištine da mu već šesti put dozvoli ulazak na Kosovo i Metohiju, Petković je rekao da nema obrazloženja.

  • Nisam dobio nikakav mejl sa negativnim odgovorom, kao ranije. Do trenutka dok nisam došao na Јarinje nisam znao da mi je poseta zabranjena – rekao je Petković.

On je naveo da je planirana posjeta manastiru Devič, prije svega podrška i pomoć srpskom narodu, jer je Srbija sada u situaciji da izdvoji više novca koje može da uloži u puteve, bolnice i slično.

Petković je istakao da nije tačna tvrdnja da zvaničniku Prištine Doniki Gervali nije bio dozvoljen dolazak u Bujanovac, jer su sve posjete dogovorene, između ostalog i Briselskim sporazumom.

On je dodao da je briselska administracija praktično od ponedjeljka na zimskom odmoru tako da do kraja godine najverovatnije neće više biti nijednog sastanka delegacija Beograda i Prištine ni na najvišem, ni na tehničkom nivou.

  • Za nas odmora nema i mi se borimo za naš narod. Beograd je spreman i posvećen da učestvuje u dijalogu i uvek smo spremni da odemo u Brisel. Prištinska strana odbija razgovore i ne žele da razgovaraju o svim ključnim pitanjima – rekao je on.

Kada je riječ o protekloj godini, Petković je napomenuo da su se desile dvije ozbiljne krize upadom prištinskih specijalaca Rosu na sjever Kosova i Metohije i ranjavanje Srećka Sofronijevića.

  • Mi se grčevito borimo da očuvamo mir i stabilnost. Nije opcija da se predajemo, već da insistiramo i borimo se za sporazume i za ono što je već potpisano – rekao je Petković.

Danas objavljeno

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar