Beograd razmišlja o arbitraži zbog prištinskih taksi - BIGportal.ba
Region Vijesti

Beograd razmišlja o arbitraži zbog prištinskih taksi

Beograd razmišlja da pokrene arbitražu zbog taksi koje je na robu iz centralne Srbije i BiH uvela vlast u Prištini prošlog novembra i tako prekršila ugovor CEFTA, pišu Večernje novosti.

List navodi da je ova opcija na stolu od 25. februara, kada je isteklo 90 dana od kada je Vlada Srbije poslala zvanični zahtjev Sekretarijatu CEFTA da se održe direktne konsultacije u okviru Zajedničkog komiteta.

U tekstu se podsjeća da je u momentu podnošenja ovog zahtjeva premijer Srbije Ana Brnabić najavila pokretanje postupka pred Arbitražnim sudom, ukoliko se problem ne riješi u roku od tri mjeseca.

Novosti ističu da se zato u državnom vrhu Srbije pažljivo odmjerava šta će biti naredni korak.

Osim domaćih pravnih stručnjaka, konsultovani su, navodi list, strani eksperti kako bi Beograd, u slučaju da se odluči da uđe u arbitražu, dobro pripremio svoju strategiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije da Vlada Srbije razgovara o angažovanju jedne advokatske kancelarije u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog prištinskog kršenja CEFTA ugovora.

Za sada nije poznato kako bi eventualni zahtjev Srbije o pokretanju arbitraže izgledao, niti da li bi u njemu bila i stavka o nadoknadi štete koja je nastala zbog uvođenja taksi.

Novosti napominju da je pitanje i da li bi to bila akcija samo Beograda ili udružena inicijativa sa BiH, s obzirom na to da se i ta zemlja, kao potpisnica CEFTA, našla na udaru mjera Prištine.

Danas objavljeno

Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor

M.

Učestvovat ćemo u radu ako bude donesen zakon o zabrani nazivanja entiteta genocidnim

M.

Srpska bilježi nepovoljnu epidemiološku situaciju

M.

Ostavite komentar