12. Novembra 2020.

“Beograd od jutros bez slobodnog mjesta za kovid pacijente”

Big Portal

Lončar je na sjednici Skupštine, na kojoj se raspravlja o Izmjenama i dopunama zakona o zaraznim bolestima, naveo da je juče otpušteno 250 kovid pacijenata, ali da je 600 moralo da bude primljeno na bolničko liječenje za posljednjih 15 sati.

“Niko nije ostao nezbrinut, ali jedan dio pacijenata je u bolnicama po Srbiji”, kazao je Lončar i dodao da su otvoreni novi kapaciteti, kao i da se kapaciteti u banjama pretvaraju u kovid bolnice.

Lončar ističe da rijetko koji sistem funkcioniše tako da može da sve građane zbrine u istom trenutku jer se radi dnevno o hiljadama ljudi, a da se uz kovid pacijente, moraju zbrinuti i pacijenti koji nisu pozitivni, ali boluju od drugih bolesti koje nisu prestale da postoje, prenio je Tanjug.

Istakao je da je suština u tome da građani moraju za jedan vremenski period da se odreknu nekih stvari na koje su navikli i naglasio da su najveći problem kada je u pitanju zaražavanje proslave, žurke i manifestacije sa mnogo ljudi, gdje se ne nosi maska, a muzika je glasna, pa jedni drugima šapuću na uvo.

Prema riječima Lončara, na taj način se najviše prenosi virus, a državi je cilj da smanji broj zaraženih.

“Ovo je krajnji momenat da ne pričamo mnogo, da budemo jedinstveni i da se privremeno odreknemo nepotrebnih kontakata. Dokazali smo da možemo da funkcionišemo, samo je potrebno da se pridržavamo par stvari i to na određeno vrijeme”, kazao je Lončar i dodao da se pojavila i vakcina, koja će brzo dobiti dozvolu, što će biti spas za sve.

Kako je dodao, prije nekoliko dana potrebno je bilo uzdržavati se od nepotrebnih kontakata 10 dana, a sada s obzirom da je situacija pogoršana potrebno je najmanje dvije nedjelje.

“Što prije krenemo sa tim, brže ćemo izaći iz ovoga”, kazao je ministar zdravlja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare