Bentley investira 3,4 milijarde dolara u proizvodnju električnih vozila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Bentley investira 3,4 milijarde dolara u proizvodnju električnih vozila

Kompanija Bentley Motors planira da uloži 2,5 milijardi funti (oko 3,4 milijarde dolara) tokom narednih 10 godina u proizvodnju luksuznih potpuno električnih automobila, saopštio je danas taj britanski proizvođač vozila s tradicijom dugom 102 godine.

Investicija će obuhvatiti istraživanje i razvoj i značajno osavremenjavanje Bentleyevog istorijskog fabričkog kampusa u Kruu (Engleska) do 2032. godine, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi CNBC.

Proizvodni kamp u Kruu je jedini Bentleyev montažni pogon na globalnom nivou.

Bentley, koji je u vlasništvu njemačkog Volkswagena, najavio je plan elektrifikacije vozila još 2020. godine u okviru svog programa transformacije “Poslije 100-te”, koji takođe uključuje postizanje potpune karbonske neutralnosti proizvodnje do 2030, a sada je prvi put objelodanio i iznos investicije.

Prvo Bentleyevo električno vozilo trebalo bi da siđe sa proizvodne trake 2025. godine, precizira se u saopštenju.

Ovo je veliki iskorak za britanskog proizvođača automobila, koji je poznat po svojim ultraluksuznim vozilima sa osmocilindričnim i 12-cilindaričnim motorima koji koštaju po nekoliko miliona dolara, ocijenjuje CNBC.

Bentley EXP 100 GT revealed as spectacular take on the grand tourer |  Autocar

Za razliku od mnogih mejnstrim proizvođača automobila, Bentley će se oslanjati na hibridna električna vozila tokom perioda tranzicije na elektrificirane modele, a od 2026. namjerava da nudi i potpuno električne automobile.

Kompanija je izvijestila da je prošle godine prodala 14.659 vozila, što je povećanje od 31 posto u odnosu na 2020, u kojoj je zabilježena rekordna prodaja od 11.206 automobila i SUV vozila, uprkos globalnoj krizi s nestašičom čipova.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Volkswagen najavljuje električni SUV sa autonomijom od 700 km

Vanja A

Munro – moćni električni terenac iz Škotske FOTO

Vanja A

Kakve automobile pravi Rivian koji danas otvara tehnološki centar u Beogradu FOTO

Vanja A

Ostavite komentar