20. Novembra 2022.

Benksi poziva ljude da kradu odjeću iz nove kolekcije „Gesa“, jer su i oni pokrali njega

Big Portal

Anonimni umetnih je ohrabrio ljude da odu i slobodno se posluže odećom iz kolekcije inspirisane njegovim radom.

https://www.instagram.com/p/ClGt3p4Mljx/?utm_source=ig_web_copy_link

Iznad slike je napisao: „Poziv svim kradljivcima. Molim vas da odete u ‘Gesovu’ prodavnicu u Ridžent stritu. Oni su se poslužili mojim umetničkim delima bez pitanja, kako onda može biti pogrešno ako i vi uradite isto sa njihovom odećom?“.

Inače, iza lutaka u izlogu obučenih u majice, jakne i modne dodatke inspirisane njegovim grafitima, stajala je slika njegovog grafita koji prikazuje Palestinca kako baca buket cveća.

Na sajtu „Gesa“ stoji da je nova kolekcija odeće kreirana „u partnerstvu sa ‘Brendelajsdom’ (Brandalisedom)”, kompanijom koja obezbeđuje autorska prava na grafite iz celog sveta, na čijem sajtu takođe stoji da nude ljubiteljima mogućnost da kupe „pristupačne predmete sa printom iz kolekcije najboljih grafita“.

https://www.instagram.com/p/B9Ej0jTHIIm/?utm_source=ig_web_copy_link

„Brendelajsd“ ima veliki broj prodavnica u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama i objavljuju veliki broj Benksijevih radova uglavnom na svojoj veb-stanici i profilu na Instagramu.

U izjavi za medije uoči lansiranja nove kolekcije, glavni kreativni direktor „Gesa“, Pol Marsijano, je naglasio da su:„Benksijevi grafiti imali neverovatan uticaj koji odjekuje širom planeta. Ova nova kolekcija nastala u saradnji sa ‘Brendelajsdom’ je način da mu modna industrija pokaže svoju zahvalnost“.

Nova „Gesova“ kolekcija ima odeću namenjenu muškarcima, ženama i deci, i koristi Benksijeve slike, uključujući i poznati grafit kraljice sa munjom u stilu Dejvida Bouvija naslikanom preko njenog lica, plakat Livin’ The Dream Disney i Thug For Life Bunny. Cene se kreću od oko 35 do oko 225 funti.

https://www.instagram.com/p/CiQbHPhK6cs/?utm_source=ig_web_copy_link

Posle Benksijeve objave na Instagramu, osoblje prodavnice je prekrilo unutrašnjost izloga običnim papirom i zaklonilo pomenuti grafit.

Početkom nedelje, Benksi je Upravi za intelektualnu svojinu Evropske unije podneo zahtev da mu se dozvoli da zadrži autorska prava na jednu od svojih najpoznatijih grafita, majmuna koji nosi oglasni sendvič.

https://www.instagram.com/p/B0U_Gu7nYWW/?utm_source=ig_web_copy_link

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare