Belini koktel, kombinacija pirea od breskvi i proseka - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Belini koktel, kombinacija pirea od breskvi i proseka

Ljeto je u punom jeku, uživamo u toplim danima tokom kojih posežemo za hladnim osvježenjima, među koja se svakako ubrajaju i kokteli.

A jedan od najjednostavnijih i najukusnijih koktela, koji možete pripremiti u udobnosti svog doma, svakako je klasičan italijanski koktel jasno definisanog ukusa – belini.

Kreirao ga je Đuzepe Ćiprijani, vlasnik “Harry’s Bara” u Veneciji, 1934. godine, a u njemu je sažeo pire bijelih breskvi i proseko, lagano i elegantno vino voćnog okusa. Nazvao ga je belini, jer je imao specifičnu roze boju, istu kao toga koju je nosio svetac na jednoj slici Đovanija Belinija, čuvenog umjetnika iz 15. vijeka. Danas je isključivo važno da se koktel izrađuje od kvalitetnih sirovina te njegova boja zavisi od boje breskve od koje se pravi.

Tako je Ćiprijanijev bar postao okupljalište bogatih i slavnih – u različitim godinama zabilježene su posjete Čarlija Čaplina, Orsona Velsa, Aristotela Onazisa, Vudija Alena, kao i krunisane osobe od španskog kralja Alfonsa XIII do britanskog princa Čarlsa.

Iz Venecije se pronio glas o ukusnom koktelu, te ga danas konzumiraju ljubitelji ovog pića širom svijeta, a upisan je u listu službenih koktela IBA (Internacionalne organizacije konobara) kao jedan od najčešće rađenih koktela na svijetu.

Recept:

Sastojci:

300 ml pirea od breskvi

700 ml proseka

Priprema:

Za pire od breskvi

Ogulite i očistite breskve te ih potopite u 250 ml vode sa 30 ml soka od limuna. Izmiksajte sve sa četiri kockice leda i kašikom kristal šećera kako biste uspostavili ravnotežu sa količinom šećera u voću.

Zatim pire od breskvi sipajte u čašu za šampanjac, te polako dodajte proseko i sve lagano promiješajte kašikom. Važno je da sastojci budu jako hladni, jer u ovo piće ne treba dodavati led. Originalni recept nalaže da ovaj koktel ne pravite u blenderu, jer će se izgubiti fina tekstura voća.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Neke žene su na njega priključene i tokom porođaja: Zašto je CTG važan u trudnoći i šta on prikazuje?

Vanja A

Prirodni trikovi protiv prehlade i gripe koji stvarno djeluju

Vanja A

Mnogima omiljeni napitak može smanjiti rizik od dijabetesa

V.R.

Ostavite komentar