9. Novembra 2020.

Belgijski vafli poslastica jedinstvenog ukusa

Big Portal

Za svjetsku slavu vafla zadužen je Maurise Vermerh. Početkom šezdesetih godina prošlog vijeka Maurise, Belgijanac rođen u Briselu, učestvovao je na Svjetskom sajmu u Njujorku, gdje je predstavio vafle pod imenom briselski vafli.

Amerikancima se kolač jako dopao, ali nisu znali na šta se odnosi ime Brisel – pošto nisu poznavali evropsku geografiju. Kako je bila veća vjerovatnoća da su za Belgiju čuli, Maurise je promijenio ime u belgijski vafli.

Vafle su služili sa šlagom i jagodama i prodavali na ulici za jedan dolar. Ova kombinacija je i dalje najpopularnija, iako je danas u ponudi desetine različitih ukusa s raznim dodacima.

Priča o vaflima počela je još u 13. vijeku pronalaskom gvožđa, odnosno kalupa za vafle – dvije spojene metalne ploče. U početku su ih jeli samo članovi kraljevske porodice, a poslastičari su vijekovima ljubomorno čuvali tajnu njihove izrade.

Prvi zapisi o vaflima, prema nekim izvorima, datiraju iz 9. vijeka. Riječ je zapravo o zapisu koji prukazuje sam kalup za pravljenje ove danas popularne poslastice, da bi krajem 13. vijeka vafli dobili i specifičan reljefni otisak u obliku saća.

Nakon toga, sljedeći zabilježeni podatak dolazi iz 14. vijeka, kada je sačuvan prvi recept za njih, ali period u kojem je započela njihova istinska popularnost je 16. vijek.

Poljoprivreda je tada u Belgiji bila glavna grana uzgoja, ječam i zob bili su lako dostupni kao sastojci te je to podstaklo nastajanje vafla, koji su se tradicionalno prodavali na štandovima širom zemlje.

Kako je kroz istoriju cijena šećera padala, tako su belgijski vafli postajali dostupniji širokim narodnim masama, a ulični prodavci koji na licu mjesta prave ovu poslasticu i danas su prisutni u mnogim belgijskim gradovima.

Legenda kazuje da je prvi poznati recept za belgijske vafle nastao u Parizu, u uputstvu koje je jedan poslastičar ostavio svojoj mladoj supruzi: “Umuti nekoliko jaja u posudi, začini solju i vinom. Dodaj nešto brašna i promješaj”, ali u Belgiji su vafli dobili status nacionalne poslastice i brojne oblike koji se i danas koriste.

Recept

Sastojci

  • 400 grama brašna
  • 3 čajne kašike praška za pecivo
  • pola čajne kašike soli
  • 50 grama šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 2 žumanceta
  • 1 kašika ekstrakta vanilije ili 1 vanilin šećer
  • 100 grama otopljenog maslaca
  • 4 bjelanceta

Priprema

Zagrijte tavu s poklopcem za pripremu vafla. Prosijte suve namirnice, odnosno brašno, prašak za pecivo, so i šećer, i zajedno ih stavite u jednu zdjelu.

U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanca i ekstrakt vanilije ili vanilin šećer. Istresite smjesu od žumanaca po suvim namirnicama i umiješajte. Smjesi dodajte otopljeni maslac i nastavite lagano miješati.

Mikserom umutite snijeg od četiri bjelanceta u posebnoj zdjeli, pa ih polako umiješajte s ostalim namirnicama.

Ulijte dio smjese u kalup za pečenje vafla i dobićete rumene zalogajčiće. Poslužite vafle tople sa slatkom pavlakom, džemom, svježim voćem, medom ili samo s komadićem maslaca i šećerom u prahu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare