Bečki "Die Presse": Srba sve manje, a sve više ih napadaju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Bečki “Die Presse”: Srba sve manje, a sve više ih napadaju

Srba u Hrvatskoj je sve manje, a sve više su izloženi napadima, navodi bečki “Die Presse”.

U tekstu pod naslovom “Orgije premlaćivanja srpske manjine u Hrvatskoj” navodi se da je, prema popisu stanovništva iz 2011, u Hrvatskoj ostalo samo još 186.000 Srba.

“Njihov udio u ukupnom stanovništvu se, od izbijanja rata 1991. do danas, smanjio sa 12,2 odsto na 4,3 odsto, ali su, uprkos tome, proteklih godina oni u Hrvatskoj, članici EU, sve više izloženi fizičkim i verbalnim napadima.

Čist opisuje napad na kafić kraj Knina u kome su gosti gledali utakmicu “Crvene zvezde”.

“Batinaši su došli u tami i maskiranih lica”, navodi “Die Presse” i ističe da je demoliran cijeli kafić, a gosti, među njima i maloljetnici, pretučeni palicama, bocama i pesnicama.

Dvadeset pet godina nakon kraja rata u Hrvatskoj se šire vijesti o napadima na pripadnike srpske manjine, navodi se u tekstu i napominje da je nedavno napadnut i gostioničar koji je odbijao da pusti pjesme Marka Perkovića Tompsona.

“Die Presse” navodi da su napadnuti i sezonski radnici na Braču, te vaterpolisti “Crvene zvezde” na splitskoj Rivi.

Za Vladu Hrvatske to su “pojedinačni slučajevi”, dok predstavnici manjina i mediji smatraju da je to “odraz nacionalističkog skretanja udesno i povećanja netrpeljivosti u hrvatskom društvu”, navodi list.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar